’’KURTULUŞ SAVAŞI’NIN EN ÖNEMLİ AKTÖRÜ ESKİŞEHİR’DİR’’
Kurtuluş Savaşı’nın 5 büyük meydan muharebesinden üçünün Eskişehir’de gerçekleştiğini ve kent ile Eskişehirlilerin Kurtuluş Savaşı’nda en önemli aktör konumunda olduklarını belirtti. Avcı, ‘‘Sahip olduğu jeopolitik önem ve şehirden gen demiryolu sebebiyle önce İngilizlerin, sonrasında Yunanlıların işgaline uğrayan bu güzel kent, savaş süresince mutlaka elde tutulması gereken bir konumda görülmüştür. Anadolu’nun kavşak noktası ve Ankara’ya ilerlemek isteyen düşman için en önemli hedef olarak görülen Eskişehir, sahip olduğu bu önem nispetinde yıpratılmış, yakılmış ve yıkılmıştır. Çok şükür ki o günler geride kaldı. Cumhuriyet öncesi tarıma dayalı bir ekonomisi olan Eskişehir, bugün artık Türk sanayinin örnek gösterilen merkezlerinden biri haline gelmiştir’’ dedi.
ESKİŞEHİR SANAYİSİNDE ÇALIŞAN SAYISI 47 BİN KİŞİYE ULAŞTI
Eskişehir sanayisi hakkında bilgi veren Bakan Avcı, ‘‘Kent sanayisinin hatlarıyla ulaştığı noktaya baktığımızda 2012 yılı toplam cirosunun 6,2 milyar dolara, ihracat toplamının 1,8 milyar dolara ve toplam çalışan sayısının ise 47 bin kişiye ulaştığını görüyoruz’’ şeklinde konuştu.
Türkiye’nin tek uçak motor fabrikası ve dizel lokomotif motoru üreten fabrikalarının Eskişehir’de bulunduğunu ifade eden Bakan Nabi Avcı, dünyanın en yüksek kapasiteli buzdolabı ve kompresör fabrikasının da kente bulunduğunu anımsattı.
Eskişehir’de eğitim alanındaki yatırımlardan söz eden Avcı, ‘‘Kentteki okul ve kurum sayısı 621, derslik sayısı 5 bin 322, öğrenci sayısı 132 bin 798, öğretmen sayısı 8 bin 757’dir. Derslik başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 25 iken, ortaöğretimde 27, mesleki ve teknik eğitimde 35’dir’’ diye konuştu.
Editör: TE Bilişim