Tiyatrolar gününe özel oyun Tiyatrolar gününe özel oyun
 MNC firmasının avukatları, yaklaşık 400 bin TL’yi bulan alacakları olduğunu savunarak, fabrikanın satılmasını ve borca karşılık gelen hissenin satışından elde edilecek paranın bir an önce kendilerine ödenmesini istedi.
Öte yandan, konuyu ilk kez gündeme getirenlerden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziemir İlçe eski Başkanı ve halen Gaziemir Belediye Başkanlığı Danışmanı görevini yürüten Yüksel Demirsoy ise, alanın kamulaştırılarak, insanlık parkı ya da park haline getirilmesi önerisinde bulundu.
Yüksel Demirsoy, Gaziemir’deki fabrikanın çevreye nükleer atık attığını ve bölge halkının sağlığının tehlikede olduğunu söyleyerek, "6-7 yıldır İzmir ve Ankara’dan hiçbir yetkili bizim feryadımıza kulak vermedi. Vekillerimiz aracılığıyla önerge vermiştik, ciddi bir duyarsızlık. 6 yıl sonra tekrar konu gündeme geldi. Geçmişteki tüm basın kupürlerini, önergeleri tekrar ilgililerin tamamına gönderdim bölge halkı adına. Greenpeace'de mail olarak gönderdik. Siyaset üstü tutulur, bu iş bir çevre felaketi.



Bölge halkı bir nevi sıkıntı yaşadı, şimdi ödüllendirilmesi gerekiyor. Fabrikanın bulunduğu alan kamulaştırılarak park ya da insanlık müzesi olabilir; nükleer atıklara dikkat çekmek için. Önemli olan o bölge halkının artık bu sorunla ilgili kafalarındaki soru işaretlerinin kaldırılması. Maddi bedeli ne olursa olsun halkın sağlığı çok daha önemli. O nedenle ilgililerin bu konuya duyarlılık gösterip bu sorunu bir an önce çözmesi gerekiyor" diye konuştu.

Diğer yandan, Türkiye Atom Enerji Kurumu (TAEK), Gaziemir’deki kurşun fabrikasının bulunduğu alanda radyasyonlu cüruf (atık) gömdüğü tespitini yapmıştı. Bu tespitten bir yıl sonra Çevre ve Orman Müdürlüğü denetçileri de bir depoda 200 ton atık bulmuş ve atıkların bir an önce bertaraf edilmesi talebinde bulunmuştu.

izmir haber

Editör: TE Bilişim