beraber pek çok canlının da kül olduğuna dikkat çekti. Harput, “İnsanların gelişigüzel piknik yaptığı, ormanların içerisinde ateş yaktığı orada hoş olmayan görüntüler verdikleri bana bizzat ihbar ediliyor. Hem orman yangınları hem de bunun beraberinde gelen mal ve can güvenliğinin sağlanması amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 9 ve 66 ncı maddelerinin verdiği yetkiye istinaden 07 Ağustos - 31 Ekim 2012 tarihi itibariyle, piknik ve mesire yerleri haricindeki iğne yapraklı tüm ormanlar Kızılçam, karaçam, sarıçam, fıstıkçamı ve ağaçlandırma sahalarına girişler yasaklanmıştır. Ayrıca Uludağ
Milli Parkı ile şehrimiz yerleşim alanı arasında kalan ve orman Su İşleri Bakanlığınca Muhafaza Ormanı olarak ayrılan Uludağ Muhafaza ormanının ibreli ve yapraklı tüm alanına da girişler tamamıyla yasaklanmıştır. Yiğit ali, Süleymaniye, Pirendik, Kireç ocakları, Teleferik, Zeyniler, Balaban hattı bu hatlarda her türlü piknik yasaklanmıştır. Bölgede yaşayan köy halkının çiftçilik, hayvancılık ve ormancılık faaliyetleri bu yasakların kapsamı içerisinde değildir” dedi.
KÖYLERE YAKIN ALANLARDA DA PİKNİK YAPILMAYACAK
Köyler ile ormana 4 km mesafede kalan yerleşim birimleri içerisinde açık alanlarda her ne amaçla olursa olsun ateş yakılmasının yasaklandığını hatırlatan Harput, Orman İşletme Müdürlüğü yöredeki piknik ve mesire yerleri ile piknik yapılması yasak olan ormanlık alanları tespit ederek bu yerlerin haritalarının kolluk ve Zabıtaya bildireceğini söyledi. Orman sınırları içinden geçen Devlet Karayolu, İl Karayolu, Köy Yolu ve orman yolları kenarlarında da piknik yapmanın yasaklandığını belirten Harput, “Belediyeler ve köy tüzel kişiliklerinin orman içi ve orman bitişiğinde bulunan çöp toplama alanlarının çevresinde koruma bandı oluşturmaları karara bağlanmıştır. Çünkü zaman zaman bu çöp toplama bölgelerinden de tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu meydana gelen yangınların ormana taşmak suretiyle büyük zararlar verdiğini biliyoruz. Bu nedenle çöplüklerde çıkması muhtemel orman yangınlarına müdahalesi için Belediyelerimizin yine sürekli iş makinelerini kamu kurumlarıyla beraber hazır bulundurulması görev olarak kendilerine verilmiştir. Bu yasaklara ve tedbir uymayanlar hakkında 6831 sayılı orman Kanunu, 5237 Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32. Maddesi hükümleri gereğince işlem yapılacaktır” dedi.
İzmir Haber
Editör: TE Bilişim