Toplanan atıklar ise geri dönüştürülerek, elde edilen gelirler İzmir’de yanan ormanlara fidan alınacak.
20 Eylül Dünya Temizlik Günü kapsamında, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Temiz Atık Derneği tarafından çevre temizliği etkinliği düzenlendi. ‘Otizmli gençlerin farkındalığıyla farkındalığımızı artırıyoruz’ sloganıyla düzenlenen etkinlikte otizmli çocuklar ve gençler de yer aldı. Karşıyaka ilçesine bağlı Bostanlı Sahili’nde toplanan katılımcılar ve otizmli gençler, hem çevreye atılan çöpleri temizledi hem de insan sağlığı açısından çevrenin temiz bırakılmasına dikkat çekti.
Atıklar İzmir’deki ormanlara fidan olacak
Toplanan çöpler ise İzmir Büyükşehir Belediyesine bağlı geri dönüşüm tesisine gönderilecek. Tesiste dönüştürülen çöplerden elde edilen parayla ise İzmir’de yanan ormanlar adına fidan alınacak.
“Farkındalığı başarabilirsek çevremiz tertemiz olur”
Düzenlenen etkinlik hakkında bilgi veren Temiz Atık Derneği Başkanı Esra Kara, “Dünya Temizlik Günü’nün önemini bu sene bir farkındalık açısından farklı değerlendirmek ve bir eylemi ön plana çekmek istedik. Bu etkinlik ‘Otizmli gençlerin farkındalıklarını kendimize farkındalık olarak katalım’ düşüncesiyle ortaya çıktı. Bugün İzmir'de ve Türkiye'de ilk defa başlatılacak olan etkinliğin ilk gününü gerçekleştiriyoruz. Bu etkinliğin tüm Türkiye'ye de yayılmasını amaçlıyoruz. Dünya Temizlik Günü’nde hepimiz temizliğin öneminden bahsediyoruz ama otizmli gençlerin bir farkındalığı var. Örneğin otizmli bir genç çevre eğitimi aldığında, o çevrede atılı olan atığın neden çevrede olduğunu maalesef anlayamıyor. Bunun burada olmaması lazım diyor. Denize atılı bir şişeyi gördüğünde ‘bu neden burada?’ diyor. İçgüdüsel olarak onu oradan almak istiyor. Hepimizin bu düşünceyi, bu farkındalığı bir nebze de olsa kendimize katmamız gerekiyor. Biz vatandaşlar olarak onların o farkındalığından biraz ilham alsak, kendimizi bu yönde eğitsek ve arkamızı dönüp gitmesek, o atığı kimin attığı önemli değil. Yerden alsak ve doğru yere atsak. Bunu başarabilirsek çevremiz tertemiz bir çevre olur” diye konuştu.
Toplanan atıkların belediyenin geri dönüşüm tesisine gönderileceğini ifade eden Kara, “Atıkların mali karşılığı hesaplanacak. O mali karşılığında da fidanlar alınacak. Kasım ayında da bu fidanlar belirli okullara teslim edilecek ve öğrencilerle birlikte ormanlık alana dönüşecek. Atıklar, Dünya Temizlik Günü vesilesiyle fidana dönüşecek” dedi.
“Amacımız çocuklarımıza çevreyi kirletmemeyi öğretmek”
Pedagog Emre Güzel de “Farkındalıklardaki bir çeşitlilik olan, otizm diye tanımlanan tüm çocukların öğretim içerisindeki tek taraflı bir sisteme dahil olmasıdır. Bizim buradaki amaçlarımızdan biri, çocuklarımıza çevreyi kirletmeme olarak öğrettiğimizde onların çevreyi hiçbir şekilde kirletmemesi. Çünkü onlar rutinlerine bağlı bir şekilde eğitiliyor ve öğretilmiş oluyor. Bizim onlardan en büyük öğrenebileceğimiz ders bu olmalı” açıklamalarında bulundu.
‘Dünyayı temiz tutun’ çağrısı
Etkinliğe katılan 9 yaşındaki otizmli Mert Karataş ise ‘çevrenin temiz olmadığı taktirde tüm canlıların öleceğini ve dünyanın yaşanmaz hale geleceğini’ söyleyerek insanlara ‘dünyayı temiz tutun’ çağrısı yaptı.
“Vatandaşlarla işbirliği ile çevre kirliliğinin üstesinden gelebiliriz”
İzmir’de 30 ilçede planlı temizlik faaliyetinin yürütüldüğüne dikkat çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Temizliği Şube Müdürü Ercan Yıldırım, şunları kaydetti:
“Çevre kirliliği dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir sorun. Ama bu vatandaşlarımızla iş birliği yaparak çözebileceğimiz bir sorun. Kirletmemeyi öğrenmemiz gerekiyor. Evlerimizde göstermiş olduğumuz hassasiyeti sokaklarımızda, caddelerimizde göstermemiz gerekiyor.”