Merkez Bankası faizi değiştirmedi, yüzde 50'de sabit tuttu. Merkez Bankası faizi değiştirmedi, yüzde 50'de sabit tuttu.
 Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, yakaladıkları artış hızıyla Türkiye’nin genel ihracatındaki artışın yaklaşık iki katına ulaştıklarını vurgulayarak, “Bu yıl 20 milyar dolar ihracata ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Türkiye ihracatta nisan ayında yüzde 4.9 artışla 11 milyar 870 milyon dolara ulaşırken, otomotiv endüstrisi ihracatçıları, genel ihracat artış hızının iki katına ulaşan bir başarı elde etti. Otomotiv Endüstrisi, nisan ayında yüzde 9 artışla bir milyar 770 milyon dolarlık dış satışa ulaşarak sektörler arasında birinciliğini korudu.
OİB’in nisan ayı ihracat raporuna göre otomotiv endüstrisinin en önemli pazarı olan AB ülkelerine bu dönemde yüzde 10 seviyesinde artış gerçekleşmesi sektörün dış satışlarına olumlu yansıdı. Ayrıca yine aynı dönemde otobüs-minibüs-midibüs ürün grubu dışındaki tüm mal gruplarının ihracatında artış gözlenirken, yılın 4 aylık döneminde toplamda 6.9 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşıldı.



SEKTÖR HEDEFİNE KİLİTLENMİŞ DURUMDA


Otomotiv endüstrisi ihracatında bu yılın ocak ve mart aylarında düşüşler gözlenmesine rağmen, şubat ve nisan aylarında artış yakalanması sektörün hedefinden sapmayacağını gösterdi.

OİB Başkanı Orhan Sabuncu, “ihracatta bir ay artışla bir ay azalışla gidiyoruz. Bunun en büyük etkeni AB ülkelerindeki istikrarsızlığın hala devam etmesi. Ancak geçtiğimiz yıla göre artış hızında daha iyiyiz. Örneğin uzun bir dönemden sonra bizim için önemli olan Fransa’ya yüzde 14, İtalya’ya yüzde 13, Birleşik Krallığa yüzde 46 ve Birleşik Devletler’e yüzde 34 ihracat artışı yakalamamız, bu yıl 20 milyar dolarlık ihracat hedefimiz için umutlarımızı artırıyor” diye konuştu.
BİNEK OTOMOBİLLER ARTIŞINI SÜRDÜRÜYOR
Ürün grupları incelendiğinde ise otomotiv yan sanayi nisan ayında, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 7 artışla 742 milyon dolarlık ihracata imza attı. Aynı dönemde binek otomobiller yüzde 10 yükselişle 598 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yüzde 13 büyüyerek 298 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubu ise yüzde 5 azalarak 96 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Diğer başlığındaki ürünlerde de yüzde 34 yükselişle 37 milyon dolar dış satış yapıldı.
Yılın dört aylık döneminde de yan sanayi yüzde 4 yükseliş ve 2 milyar 960 milyon, binek otomobiller yüzde 4 artışla 2 milyar 263 milyon, eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar yarım puanlık gerilemeyle bir milyar 238 milyon, otobüs-minibüs-midibüs ürün grubunda ise yüzde 13 gerilemeyle 310 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Diğer başlığı altındaki ürünlerde ise yüzde 19 büyümeyle 134 milyon dolar dış satışa imza atıldı.
ABD'YE İHRACATTA YÜZDE 34 ARTIŞ
Ülke bazlı ihracat ele alındığında ise, en yüksek paya sahip olan Almanya’ya yüzde 4 gerilemeyle 252 milyon dolarlık dış satış gerçekleşti. Almanya’daki gerilemeye rağmen AB üyesi ülkelerden Fransa’ya yüzde 14 yükselişle 199 milyon, İtalya’ya yüzde 13 artışla 158 milyon, Birleşik Krallığa ise yüzde 46 büyümeyle 146 milyon dolarlık ihracat yapıldı. Amerika Birleşik Devletleri’ne ise yüzde 34 artışla 102 milyon dolar dış satış dikkat çekti.

izmir haber

Editör: TE Bilişim