Hastalığın kesin sebebinin bilinmediğini anlatan Dr. Mehmet Doğru. "Yüzde 70 oranında kalıtımsaldır. Çevre faktörleri de etkili olur. Bu faktörler arasında en iyi bilinenler, psikolojik olanlarıdır. Sedef hastalığının oluşmasındaki psikolojik olaylar, ani şoklar, sıkıntı, gerginlik, sevgi eksikliği, anne-çocuk ilişkisi bozuklukları önemli tetikleyici faktörler olup, hastalığı başlatabilir veya alevlendirebilir. Diş çürüğü, bademcik iltihabı, idrar yolları iltihabı gibi mikrobik odaklar ve sürtme, çarpma,
kaşıma gibi zedelemeler de tetikleyici etki yapabilir. Bunların dışında bilinen ciddi bir tetikleyici yoktur. Hastalığın karaciğer veya başka bir organla ilgisi olmadığı gibi, yenilen yiyeceklerle de hiçbir alakası yoktur" diye konuştu.
Sedef hastalığının tedavisinin önce cildi nemli ve yumuşak tutmakla başladığını kaydeden Doğru, "Bunun yanında döküntüleri söndürmeye yönelik kremler, losyonlar, mor ötesi ışın tedavisi ve bağışıklık sistemini baskılayan tabletler kullanılır. Kafa derisinde döküntü olan hastalar özellikle şampuan formundaki ilaçlardan fayda görür. İlaçlar belirtileri kontrol altında tutar ancak bu hastalık için henüz kesin tedavi yoktur" dedi.
Editör: TE Bilişim