Doktor Selçuk Tepe, ayrıca, stres, D vitamini eksikliği, fazla kilo ya da nemli ortamda geçirilen uzun zamanların da romatizmanın oluşmasına büyük bir zemin hazırladığını ifade etti.
"ROMATİZMA KADIN ERKEK AYRIMI YAPIYOR"
Romatizma’nın kadın erkek ayrımı yaptığını da anlatan Tepe, “Birbirinden farklı çok fazla çeşidi bulunan romatizmada, tiplerine göre cinsiyet ayrımı da görülüyor. Bazı romatizma türlerine erkeklerde, bazılarına ise kadınlarda daha sık rastlanıyor. Ama romatizma rahatsızlığının kadınlarda görülme sıklığı erkeklere oranla daha fazladır.” dedi.
ROMATİZMAYA KARŞI ÖNERİLER
Romatizmaya karşı özel öneriler de veren Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Selçuk Tepe, şunları ifade etti: "Genetik yatkınlığa dikkat edilmeli, fazla kilolardan kurtulmalı, beslenme düzeninize balık, ısırgan otu, yumurta gibi yiyecekleri eklemelisiniz. Günde en az 2 litre su içilmelidir. 6 ayda bir dişlerinizi kontrol ediniz. D vitamini takviyesi almalısınız. Eklem şiş ve hastalık aktifken fazla hareket etmeyin. Soğuk ve nemli ortamlardan kaçının. Sigara kullanmayın. Travmalara karşı tedbirli olun. Stresten uzak durun. Hastalığın alevlenme döneminde buz uygulayın. Fizik tedaviye önem verin.”
Editör: TE Bilişim