Seferihisarlılar’dan “Tunç Soyer Mülklerimize Resmen Çöküyor” tepkisi Seferihisarlılar’dan “Tunç Soyer Mülklerimize Resmen Çöküyor” tepkisi
İlki 2006 yılında Şişli Belediyesi ortaklığıyla Şişli-Feriköy’de açılan Buğday Derneği Yüzde 100 Ekolojik Pazarları sadece “organik” tarıma değil, yerel ekonomilere ve küçük ölçekli üreticilere öncelik veren bir proje. Bu nedenle Seferihisar Yüzde 100 Ekolojik Pazar'da yer almak isteyen üreticiler arasında öncelik Seferihisarlı çiftçilerin olacak.
Seferihisar Ulamış Mahallesi’nde Slow Saloon Tesisleri içerisinde açılacak olan Yüzde 100 Ekolojik Pazar'da yer alacaklarda pazara şu kriterlere dikkat edilecek: 12 ay boyunca çeşitlilik sağlamak, organik üretim yapan kooperatif veya üretici birlikleri olmak, ana geçim kaynağı tarım olan çiftçi olmak, sektörde eskilik, pazarlama tercihi olarak ekolojik pazarlara öncelik vermek.

“TÜRKİYE BU PAZARI KONUŞACAK”
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Türkiye’nin en iddialı organik pazarı sloganıyla yola çıktıklarını belirtirken; “Gelecekte iyi tarım ve organik üretim teknikleri çok daha yaygın olarak kullanılacak ve üretici için de tüketici için de daha sağlıklı bir dünyanın kapılarını açacak. Bizde Seferihisar ve köylerinde öncelikle üretici pazarları kurarak, onları cesaretlendirdik ve tekrar üretmeye teşvik ettik. Üretici pazarlarımız özellikle İzmir’in için cazibe merkezleri haline geldi. Şimdi ise köylülerimizi organik üretmeye teşvik ediyoruz. Orhanlı Köyümüz bu konuda öncülük ediyor. Diğer köylerimiz de bu işe yönelecek. Bu şekilde hem üreten, çalışan köylülerimiz daha fazla kazanacak hem de bizler daha sağlıklı gıdalar tüketebileceğiz. Buğday Derneği’yle birlikte açacağımız pazara tüm İzmirlileri davet ediyorum” dedi.

İTHAL ÜRÜN YOK VE UCUZ
15 Haziran’da başlayacak Seferihisar Yüzde 100 Ekolojik Pazar'da ithal ürünlere yer verilmeyecek ve “yerellik en temel kriterlerden biri” olacak.
Seferihisar Yüzde 100 Ekolojik Pazar'daki fiyatlandırma politikası da dikkat çekici. Buğday Derneği Yüzde 100 Ekolojik Pazarlar Koordinatörü ve eş genel müdürü Batur Şehirlioğlu, ekolojik pazarlarda bir fiyat stratejisi olmadan başarıya ulaşmanın mümkün olmadığını belirtti. Özellikle orta gelire sahip olan tüketicilerin ulaşabileceği fiyatların belirlendiğini, ülkede ekolojik tarımın yaygınlaşması için bunun çok önemli olduğunu vurgulayan Şehirlioğlu, “Üretimde ve tüketimde yerellik ve yeterlilik çok önemli” derken, öncelikle Seferihisar halkının alışveriş yapacağı bir ekolojik pazarı hedeflediklerinin altını çizdi.

EN SOSYAL-KÜLTÜREL PAZAR
Buğday Derneği Yüzde 100 Ekolojik Pazarları her zaman sadece bir alışveriş alanı olmanın ötesinde, ekolojik yaşama dair söyleşi ve etkinliklerin yapıldığı birer buluşma noktası haline geldi. Seferihisar Yüzde 100 Ekolojik Pazarı'nın bir başka iddiası ise, en sosyal ve kültürel pazar olmak.
Pazarda organik girdilerle hazırlanmış menüsü ile misafirlere sağlıklı hizmet sunacak olan bir kafe, ekoloji ile ilgili yayınların bulunduğu bir kütüphane ve çocuk oyun alanı da olacak. Çocukların midillilere binebileceği, çocuk parkında ve ahşap oyun standında oynayabileceği pazarda küçük, yapay bir gölet de bulunuyor. Pazar misafirleri Buğday Derneği halkla ilişkiler standında bulunacak ekoloji temalı kitaplardan yararlanabilecek. Seferihisar Yüzde 100 Ekolojik Pazar'da, ekolojik yaşam ve organik tarım ile ilgili söyleşiler ve etkinlikler yapılacak, saha ziyaretleri organize edilecek.
15 Haziran Cumartesi günü Seferihisar Ulamış Mahallesi’nde açılacak olan pazarın ilk gününde, Şehnaz Sam Saat 14.00’de bir konser verecek.

Editör: TE Bilişim