2008 yılı reformlarında ‘Alo 170’in ihbar hattı olarak devreye girdiğini ve aynı zamanda danışmanlık hizmeti de sunduğunu ifade eden Acar, “Biz bunu genişlettik. Şuanda 300 kişiyle ‘Alo 170’ vatandaşlarımıza hizmet veriyor. Yani vatandaşlarımızın sosyal güvenlikle ilgili sordukları her türlü soruya ‘Alo 170’ ile cevap vermeye çalıyoruz” diye konuştu.
“ÜÇ OPERATÖRLE İMZALAR HAFTAYA ATILIYOR”
Kurum olarak bunun bir adım daha önüne geçmek istediklerini belirten Acar, “Artık teknolojik gelişmeler baş döndürücü hızla gelişirken, kurum olarak bizde 75 milyon vatandaşımıza daha nitelikli, daha kaliteli hizmet sunalım istedik. Bu çerçevede üç operatörle anlaşmamızı yaptık. İmzalarımızı inşallah önümüzdeki hafta atacağız” dedi.
Vatandaşların 10 ayrı konuda 5502’ye mesaj atarak sorunlarına cevap bulabileceklerini kaydeden Acar, konuşmasına şöyle devam etti:
“5502’nin anlamı Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kuruluş kanunudur. 5502 sayılı kanundur. Dolayısıyla hem kanunumuzu bir hatırlayalım hem de vatandaşlarımıza vatandaş odaklı hizmeti yaygınlaştıralım. Vatandaşlarımız neleri öğrenebilirler; ‘adıma en son ne kadar pirim yatırıldı’, ‘ilk işe giriş tarihim ve toplam hizmet günüm ne’, ‘emekli aylığım ödeniyor mu’, ‘en son ödenen emekli aylık tutarı ve ödemenin yapıldığı banka hangisi’, ‘sağlık hak sahipliğim var mı’, ‘muayene katılım borcum ne kadar’, ‘ne zaman optik cam alabilirim’, ‘ne zaman çerçeve alabilirim’, ‘fizik tedavi hizmetlerinden yararlanabilir miyim’, ‘diş protez hakkım var mı’, normal şartlarda işe giriş tarihini ve statüsünü yazmak suretiyle ‘ne zaman emekli olabilirim’ gibi bütün bunların cevabını 5502’ye mesaj atarak öğrenebilirler.”
“E-DEVLET HİZMETLERİNDE MEMNUNİYET AÇISINDAN YAPILAN ARAŞTIRMADA SGK BİRİNCİ GELMİŞTİR”
5502’ye atılacak mesajlarla ilgili ayrıntıların Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet sitesinde yer aldığını söyleyen Acar, vatandaşların siteye girmesi sonucunda telefona hangi bilgileri yazacaklarını ve sormak istedikleri soruların kodlarına ulaşabileceklerini söyledi. Vatandaşların sitede yer alan kodları yazarak mesaj gönderdiklerinde sorularının tamamına cevap alabileceklerini vurgulayan Acar, “Bu çok önemli bir hizmet diye düşünüyorum. Bizim kurumlarımız 2008 yılı reformlarının öncesine bakıldığı zaman çok kötü şartlarda hizmet veren kurumlardı. Çok şükür bugün bu noktalara geldik. Artık 10 milyon emeklimize istemeleri durumunda evlerinde maaşlarını ödeyebileceğimizi ve buna benzer yüzlerce e-devlet projesinin hayata geçirildiği bir dönemi yaşıyoruz. Şuanda biz kurum olarak e-devlet hizmetleri konusunda yüzde 61 oranla Türkiye’de birinci kurumuz. Vatandaşlarımız her türlü sorununu e-devlet şifresi almak suretiyle elektronik olarak halledebiliyor. Teknolojik olarak e-devlet üzerinden hizmetleri alabiliyor. Kurumlarımıza gelmeden internet üzerinden biz bu hizmetleri verebiliyoruz. Gerçekten Türkiye açısından son derece olumlu bir gelişme diye düşünüyorum ve nitekim e-devlet hizmetlerinden memnuniyet açısından da yapılan araştırmada SGK birinci gelmiştir. Bu tabi ki bizi memnun ediyor. 75 milyon insana hizmet vermek, onların bir sorununu ortadan kaldırmak güzel bir duygudur diye düşünüyorum” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim