Kanser hastası olan ve vücut fonksiyonları açık kalp ameliyatını kaldıramayacak durumda olan 85 yaşındaki Ö.E.B. isimli hastaya TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation-Kateter Yöntemi ile Aort Kapak Takılması) yöntemi ile kalp kapağı takılması kararı alındı. Halk arasında kansız kalp kapağı ameliyatı olarak da bilinen TAVI yönteminde hastanın kasık bölgesinden damara girilerek anjiyo benzeri bir operasyonla kalp kapağı değiştiriliyor. Ancak Ö.E.B.’nin damarlarının da tıkalı olması karşısında konsey kararı ile Türkiye’de ilk kez Transaortik yöntem uygulandı. Hastanın kasığı yerine göğsünde bir santimetrelik bir kesi yapılarak, buradan kalpten çıkan şah damarına ulaşılarak, kalp kapağı değişimi gerçekleştirildi.
Şifa Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.Talat Tavlı, Yard. Doç. Dr. Ahmet Taştan, Yard. Doç. Dr. Mustafa Zungur, Uz. Dr. İlker Gül; Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalından Doç. Dr. Faik Fevzi Okur, Yar. Doç. Dr. İhsan Sami Uyar, Dr. M. FundaTetik ve Anesteziyoloji Anabilim dalından Doç. Dr. Ertan Damar’dan oluşan TAVI ekibi böylece bir ilke daha imza attı.
TAVI yöntemi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Talat Tavlı, kısaca TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) denilen yöntemin; aslında açık kalp ameliyatı yapılmadan, kateter yöntemi kullanılarak kalbe aort kapak takılması işlemi olduğunu söyledi.
KALP DURDURULMUYOR
Prof. Dr. Tavlı; “Bu yöntem sırasında kalp kapağı; anjiyografi uygulamalarında olduğu gibi kasıktan kateter yardımı ile kalbe kadar ilerletilip burada stent mekanizması açılarak yerleştiriliyor. Eğer kasık bölgesinde veya kalbe ulaşmak için kullanılacak karın bölgesindeki damarlarda bir tıkanıklık varsa diğer teknik uygulanıyor. Bu teknikte göğüs ön duvarında yaklaşık 1 santimlik küçük bir kesi yapılarak kalbin uç kısmına ulaşılıyor ve buradan kalbe ilerletilen kateter ile kapak yerleştiriliyor. Bu hastamızın da damarları tıkalı olduğu için Transaortik işlem ile aortik bölgeden 1-2 santimetrelik bir kesi ile Aort kapağına kateter ile ulaşarak kapak değişimini gerçekleştirdik. Bu işlemi kasık damarları tıkalı olan hastalar için yeni bir yöntem olarak uyguladık. TAVI işleminde kullanılan her üç yöntemde de kalbin durdurulmasına ve açık ameliyata gerek duyulmuyor. İşlem, hasta uyutulmadan lokal anestezi altında yapılabiliyor. Hastalar TAVI işleminden sonra odalarına alınıyor. Bu sırada hastaya kan sulandırıcı bir ilaç veriliyor ve hasta 4-5 gün hastanede normal hasta şartlarında takip ediliyor. Bu süre sonrasında taburcu ediliyor. Evine giden hasta birkaç gün istirahattan sonra hastaneye kontrole geliyor ve normal hayatına kaldığı yerden devam ediyor” bilgisini verdi.
KİMLERE ÖNERİLİYOR?
TAVI yöntemi öncelikle, kapak takılması için açık ameliyatı kaldıramayacak kadar yüksek riskli olan hastalar için öneriliyor. Bunun dışında açık ameliyat için herhangi bir engeli olan hastalarda da bu yöntem uygulanabiliyor. Bu konuda özellikle çok yaşlı, akciğer, karaciğer veya böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalar ya da daha önceden başka açık kalp ameliyatı geçirmiş olan hastalar, açık ameliyat için yüksek riskli olarak kabul ediliyor. TAVI yönteminin, açık ameliyatın uygun olmadığı bu hastalarda yasam süresinin uzatılması ve hastanın klinik durumunun iyileştirilmesi konularında etkili olduğu biliniyor.
Editör: TE Bilişim