İzmir'de yangının ardından ilk fidanlar ekildi İzmir'de yangının ardından ilk fidanlar ekildi
Meyve ağaçlarının verim çağlarında daha uzun zaman kalabilmeleri, kuvvetten düşmeye başlamış ağaçların yeniden kuvvetlenebilmeleri ve yüksek kaliteli ürün verebilmeleri amacıyla yapılan budama zamanın geçirilmemesi gerektiğini ifade eden Ödemişli budama uzmanı Alim Koşar, budama işinin bu işi bilen kişiler tarafından yapılması gerektiğini belirtti. 
“Meyve ağaçlarında budama, genelde kış dinlenme döneminde havaların çok soğuk olmadığı zamanlarda yapılır” diyen Koşar, budama işlemlerinin Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kışın çok soğuk geçmediği bölgelerde sonbaharda, ağaçlar yapraklarını döktükten itibaren budanmaya başlandığını kış sonunda ağaçlar uyanıncaya kadar devam edebileceğini ifade etti.
Koşar, budama için şunları söyledi: “Meyve ağaçları kış ayları dışında yaz başlangıcında da, kış aylarındaki kadar sert olmamak şartıyla budanabilir. Bu dönemde yapılan budama, genç ağaçlarda şekil vermek için yapılır. Bu budama dal eğme, uç alma, açı genişletme veya daraltma şeklinde olur. Yaz başlangıcında yaşlı ağaçlarda ise aşırı olmamak kaydıyla iç kısımların ışık almasını sağlamak için dal seyreltmesi yapılır. Bu budamada öncelikle ana dallardan çıkan obur dallar ile dalların uç kısımlarında birbirine yakın kuvvetli gelişen dallardan bazıları çıkarılır. Ana dalların uç kısmında ana dala rakip olabilecek kuvvetli dalların kalanları eğilerek zayıflatılır”
Editör: TE Bilişim