Proje, Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan kamulaştırma ve yıkım çalışmaları neticesinde yüksek kullanım yoğunluğuna sahip İkiçeşmelik Caddesi ile bütünleşen tarihi Agora’nın güvenliğini sağlamak amacıyla hazırlandı.
Agora’nın arkeolojik zenginliğini gözler önüne serecek şekilde tasarlanan koruma duvarı, hem kentlilerin hem de ziyaretçilerin dinlenmelerine imkan veren oturma alanlarına da sahip olacak.
Uygulama alanın 1.’inci derece arkeolojik sit alanı olması nedeniyle, projede kazı gerektiren imalatın mümkün olduğunca az tutulacak ve duvar yerden yükseltilerek zeminden bağımsız bir etki yaratılacak. 3 metre uzunluğundaki duvar yaklaşık 810 metre uzunluğunda olacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk kamulaştırmalarına 1997 yılında başlanan, ilk yıkımı ise 2005 yılında gerçekleştirilen tarihi alanda, ‘Agora ve Çevresi Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Projesi’ çerçevesinde bugüne kadar 26 milyon 808 bin 987 liralık kamulaştırma bedeli ödedi.
Belediye, Agora’da yıllardır atıl duran, kullanılmayacak durumdaki yıkılmaya yüz tutmuş tarihi yapılardan birini, İzmir Kalkınma Ajansı’nın destek programından yararlanarak ‘Agora Kazı Evi’ olarak restore etti.
Ayrıca İkiçeşmelik Caddesi üzerinde bulunan diğer iki ayrı tescilli bina “Agora Müze Evi” olarak kullanılmak üzere Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ediyor. Bina, çalışmaların tamamlanmasının ardından, Agora ören yerinden çıkarılan eserlerin de sergilenebileceği bir cazibe alanı olarak kente kazandırılacak.
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin büyük destek verdiği tarihi alandaki arkeolojik kazılar, Dokuz Eylül
Editör: TE Bilişim