DSİ'den Manisa'ya 2019 müjdeleri DSİ'den Manisa'ya 2019 müjdeleri
Ege Derneği tarafından, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Manisa Ziraat Odası ortaklığında Menemen Ziraat Odası’nın destekleyici kurum olarak katıldığı; Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Yaşama Dair Vakıf (YADA) ortaklığıyla yürütülen "Hayata Artı" Gençlik Programı tarafından proje destekleniyor. Gediz Dostu Çevreci Solucanlar Projesi kapsamında, Sarıgöl Ziraat Odası’nda solucan gübre tanıtımı yapıldı. Toplantıya Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ve oda yöneticileri katıldı. Gediz Dostu Çevreci Solucanlar projesi, Gediz havzası su kaynaklarının korunmasına katkıda bulunmak üzere kimyasal gübreye alternatif olarak, çiftçileri solucan gübresi üretimine ve kullanımına teşvik etmeyi amaçlıyor. 
Gediz havzasında gerçekleştirilen yoğun tarımsal faaliyetler ve kimyevi gübre kullanımı nedeniyle kirlenen Gediz’in yer altı ve yer üstü suları, aynı zamanda tarımsal üretim amaçlı yüksek su tüketimi nedeniyle azalıyor. Proje kapsamında üretilen solucan gübresi, toprağın organik madde içeriğini ve su tutma kapasitesini artırarak sulamada ihtiyaç duyulan su miktarını yüzde 40 -60 oranında azaltıyor. Böylelikle toprakta ve su kaynaklarında kimyasal gübre kullanımı nedeniyle ortaya çıkan kirliliği ve su kaybını önlüyor.
Proje Koordinatörü Alp Tunay yaptığı açıklamada, ’’Proje kapsamında üretilen solucan gübresi ile toprağın organik madde içeriği ve su tutma kapasitesi artırılarak sulamada ihtiyaç duyulan su miktarı yüzde 40 ile yüzde 60 oranında azaltılıyor’’ dedi. 
Proje Koordinatörü Alp Tunay, bitkiyi besleyen özellikleri sayesinde verim artışına katkıda bulunan ve doğal bir gübre olan solucan gübresi üretmek ve solucan gübresinin çiftçiler arasında bilinirliğini artırmak üzere yola çıkan gençlerin, proje kapsamında, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği’nde solucan gübresi ürettiğini söyledi.
Hayvansal atığın yanında bitkisel ve mutfak artıklarıyla beslenen solucanlardan organik madde içeriği yüksek gübre elde edildiğini anlatan Alp Tunay, şöyle konuştu: "İkinci tesis Gülbahçe’de kuruldu. Gölmarmara Ziraat Odası, Turgutlu Sinirli köyü ve Salihli İğdecik köyünde birer solucan gübresi üretim tesisi kurmak üzere çalışmalar devam ediyor.’’ 
Ege Derneği’nden proje Koordinatörü Alp Tunay, Menemen’den sonra ikinci tesisin Manisa Gülbahçe köyünde kurulduğunu,Turgutlu, Gölmarmara ve Salihli’de yeni kurulacak tesisler için çalışmaların devam ettiğini belirtti. Tunay, bu yıl hedeflerinin geçen yıl Menemen’de edindikleri bilgi ve deneyimi tüm Gediz havzasına yayarak Gediz Nehri’nin eski görünümüne kavuşmasına katkı sağlamak olacağını anlattı.
ÖNEMLİ PROJE
Proje ekibi, 2010 -2011 yılında Menemen’de uyguladıkları Gediz Dostu Çevreci Solucanlar projesini 2011-2012 yılında tüm Gediz havzasına yaygınlaştırmayı hedefliyor. Solucanların gübre üretimindeki başarısını ve sağladığı su tasarrufunu havzadaki çiftçilere anlatarak 1000 çiftçiyi solucan gübresiyle tanıştırmak üzere Havza Ziraat Odalarında tanıtım sunuşları gerçekleştiriliyor. Solucan gübresinin faydalarını ortaya koyabilmek için uygulama alanları oluşturuluyor. Proje ekibi şimdiye kadar Akhisar, Alaşehir, Sarıgöl, Salihli, Saruhanlı, Ahmetli, Turgutlu, Köprübaşı, Kula, Gördes, Gölmarmara, Demirci ve Selendi ziraat odalarını ziyaret ederek projelerini paylaştı.
Coca-Cola Hayata Artı Vakfı, Yaşama Dair Vakıf (YADA) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) işbirliğiyle yürütülen "Hayata Artı" Gençlik Programı; gençleri çevre ve toplum sorunlarını düşünmeye, bu sorunlara çözüm üretecek projeler geliştirmeye teşvik ediyor.

İzmir Haberleri

Editör: TE Bilişim