Küçük keneler bu hastalığa sebep oluyor. Kırım Kongo’ya sebep olan keneler 5-6 saat, Laym hastalığına sebep olan keneler ise 24 saat içinde sıtmayı bulaştırıyor. Aktif taşıyıcı bir kene bile olsa ilk 3-4 saatte müdahale edilirse risk yok. İnsanlar riskli alanlara girdiklerinde 4-5 saatte bir kendilerini kontrol etsin, evcil hayvanlarını sık sık arasınlar.
Keneyi uzaklaştırırken ısı ve deterjan kullanmasınlar. Keneyi kusturmaya çalışmasınlar, battığı yönden tam tersine rahatlıkla çıkarabilirler. Sağlıkçılarımız bu konuda oldukça tecrübeli. Sağlık Bakanlığı tüm önlemleri aldı. Dünyada Kırım Kongo’dan ölümler yüzde 40'lara ulaşırken Türkiye'de yüzde 5'leri geçmedi. Bunlar da duyarsızlıktan geç kalan vakalardan kaynaklanıyor" dedi.
"BURSA'DA 19 BİN KENE VAKASI GÖRÜLDÜ"
Prof. Aydın, son yağışların keneleri etkilediğini, sinek gibi kenelerin de rutubetli ve sıcak iklimlerde çoğaldığını kaydederek, "Birdenbire yumurtadan çıkar, aktif olurlar. Piknik ya da kırsal araziye çıkıldığında bireysel korunma yöntemleri devreye girmeli. Kene yerden geliyor, açık renkli giyinmek de bir önlem. Vatandaşlarımız tarladan, bahçeden, ormandan çıkarken kendilerini arayacak. Kırım Kongo’ya sebep olan kene 5-6 saatten önce bulaştırmaz, Laym hastalığına sebep olan ise 24 saatten önce bulaştırmaz.
Onun için ilk 3-4 saatte müdahale edildiğinde hastalığın minimuma indiğini, hastalığın kırsalda olduğunu bilsinler. Boşu boşuna şehir merkezinde panik var. Son 2 yılda Bursa şehir merkezi ve yakın ilçelerde 19 bin kene tutulma vakası bildirildi. Bunun yüzde 85'i şehir merkezinden geldi.
Şehir merkezindeki kenemiz bizim genelde ‘köpek kenesi’ dediğimiz ya da buna benzer keneler. Bu keneler olduğu için şehir merkezinden hastalığı alma riskimiz yok. Ancak kırsalda var. Laym'dan söz ediyorsak ormanlık bölge, yağışlı, rutubetli bölgeden alma riskimiz var. Şehir merkezinde hekimler koruyucu önlemler veriyor. Sloganımız da hastalık kırsalda, panik şehirde. Ankara'da Gençlik Parkı ya da Bursa Kültürpark ortasında kene tutulma vakasının Kırım Kongo olma ihtimali düşük" diye konuştu.
"İLAÇLAMA TEDBİR DEĞİL, GEREKLİ CANLILAR DA ÖLÜYOR"
Şehir merkezinde küçük hayvanların bakılmasının riske sebep olduğunu, bunlara kırsalda bakılması gerektiğini kaydeden Prof. Aydın, "Belediyeler de çevre ilaçlaması yapıyor. Dünyada 1,5- 2 milyon çeşit böcek var. Bunların sadece 15 bin tanesi zararlı. Diğerleri doğayı dengede tutan, temizleyen canlılar. Siz çevre ilaçlaması yapıyorsunuz, canlıları öldürüyorsunuz, kenelerin doğal düşmanları karınca ve örümcekleri de yumurtalarıyla öldürüyorsunuz.
İlaçlama yaparak hem doğal dengeyi bozarsınız hem de insanlara kanser satarsınız. Biz çevre ilaçlamaya her zaman karşıyız. Kenenin düşmanı örümcek ve karıncalardır. ‘Tavuklar gitti, keneler arttı’ deniliyor. Bu da yanlış bir düşünce. Küresel ısınma, köylerin boşalması, avcılığın kısıtlanması ve birçok sebeplerle keneler arttı. Tavuklarla değil" şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim