Erdoğan Bayraktar Kayseri de düzenlenen 2. Ulusal Bilişim Kongresine katıldı Erdoğan Bayraktar Kayseri de düzenlenen 2. Ulusal Bilişim Kongresine katıldı
Novotel'de gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak söz alan OSB Üst Kuruluşu Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, zirvenin amacının gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakabilmek amacıyla düzenlenen çevre mevzuatının OSB’lere yüklediği görev ve sorumlulukları ele alarak uygulamada görülen sorunları değerlendirip çözüm yolları aramak olduğunu söyledi.

Trabzon OSB’lerinin, limanı ve Gürcistan’a açılan Sarp Sınır Kapısı ile Rusya, Türki Cumhuriyetler ve diğer Asya pazarlarına üretim yapmayı düşünen sanayiciler için iyi bir seçim olacağını kaydeden Özdebir, "Doğal güzellikleri ile çok özel konumu olan Trabzon’un turizmden de hak ettiği payı alabilmesi için özellikle otel yatırımlarını artırması gerekir. "Bu arada otel sıkıntısı nedeniyle zirve organizasyonunda çok zorlandığımızı, pek çok OSB temsilcisinin bu nedenle iştirak edemediğini belirtmeliyim” dedi.

Özdebir, büyük küçük demeden belediyelere merkezi arıtma yatırımları için karşılıksız mali destek verildiğine dikkat çekerek “Ancak her biri pek çok ilçemizden büyük olan OSB’lerin merkezi arıtma tesisleri söz konusu yardım kapsamı dışında tutulmaktadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın belediyelere olduğu gibi OSB’lerin merkezi arıtma tesislerine de karşılıksız mali destek vermesini bekliyoruz. Özellikle teşvik amacıyla sanayicilere bedelsiz arsanın verildiği bölgelerde, arıtma tesisi için para toplamak çok güç hatta imkansız olmaktadır. Bu durum önlenmesi ve OSB’lerin en kısa sürede merkezi arıtma tesisine kavuşması için, özellikle yeni teşvik sisteminde başta 4, 5, 6. Bölge olarak ilan edilen bölgelerdeki OSB’ler olmak üzere, bütün OSB’lerde yapılması gerekli merkezi arıtma tesislerine bakanlığınızın desteğini bekliyoruz” diye konuştu.

“KARADENİZ’İN EN FAZLA YATIRIM ALAN İLİ TRABZON VE ORDU”
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise Karadeniz'de en fazla yatırım alan illerin Trabzon ve Ordu olduğuna işaret etti. Hacısalihoğlu, “Karadeniz’de en fazla yatırım alan Trabzon ve Ordu’dur. Konumları itibariyle bu iki il yatırımcıları bölgeye çekmektedir. Yüzde 17’lik bir ticari potansiyeli olan ilimizin sanayi potansiyeli ise yüzde 14’tür. Bin 400 sanayi üretim kuruluşu mevcut olan Trabzon’da yaklaşık 16 bin civarında istihdam sağlamaktadır. Sanayi kendiliğinden gelişmekte yatırımcılarımız ihtiyaca paralel olarak yatırım yapmaktadır. Sanayi yatırımlarını OSB’ler teşvik edilerek buralarda yapılmasını hep söylüyoruz. OSB’lerin cazibe merkezi haline getirilmesini yıllardan beri dile getirdik. Yatırım alanlarının OSB’lere toplanmasıyla çevre yönünden amacına uygun bir şekilde destek kapsamına alındığını söyleyebiliriz. Çevre bilinci olmadan çevre şartlarını yerine getirmek zor olacaktır. Çevre bilinci ve devlet desteğiyle devlet ve özel sektör birlikte çevre şartlarında iyileştirebiliriz. Ne kadar iç içe olunursa başarının gerçekleşmesi o kadar kısa olur ve hedeflerimize o kadar kısa sürede ulaşmış oluruz” şeklinde konuştu.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürü Yaşar Öztürk ise OSB’ler aynı zamanda sunduğu istihdam imkanları ile de ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığını belirterek OSB yönetimleri son yıllarda özellikle çevre politikaları ve uygulamaları ile çevresel yatırımlara yöneldiğini kaydetti.



"ÇED RAPORU SANAYİCİLERİMİZİN ÇOK HOŞLANMADIĞI BİR TERİM”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürü Mustafa Satılmış ise sorunları çok iyi bildiğini belirterek “Çevrenin çok önemli olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz, çok mesafe kat ettik. Sayın bakanımızın liderliğinde çok daha mesafeler alacağımıza inancımız tamdır. ÇED sanayicilerimizin çok hoşlanmadığı bir terim ancak sanayicilerimizin de yol haritasıdır ÇED. Hangi kurumda hangi izinlerin alınması gerektiğinin en iyi öğrenildiği, en iyi bilinmesi gereken yer ÇED komisyonları yada valiliklerimizdeki proje tanıtım dosyalarıdır. Bugüne kadar 38 bin 500 ÇED olumlu değildir kararı verdiğimiz tesis sayısı var. OSB’lerin en büyük avantajları; seçilmiş alanlarda olması ve prosedürü çok daha basit yada muafiyet gerektiren yatırım alanları olmasıdır. Ceza kesme meraklısı değiliz ama mevzuatın emrettiği şeyleri yapmak zorundayız. ÇED komisyonlarında mutlaka yer alın. Çünkü yatırımcılarımız bize geldiği zaman, ‘ben o taahhüdü vermedim’ diyor, bunu bileceğiniz en iyi ortam ÇED ortamıdır” ifadelerini kullandı.

“ARTIK YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARINA YÖNELMEMİZ LAZIM”
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, bu tip toplantıların ve bilgilendirmelerin sanal nitelikte ama son derece önemli olduğunu vurguladı. Bakan Erdoğan Bayraktar “Dünya çevreye büyük önem veriyor. Artık çevre bakımından iklimin değiştiğini havanın ısındığını 50 sene sonra 5 derece daha ısınacağı hesap ediliyor. Atıkların çok daha dikkatli toplanması, fabrikalarımızın emisyon konusunda çok daha dikkatli davranması gerekiyor. Avrupa bize haksızlık yapıyor, kendisi alabildiğine kirletti ‘bize yapmayın’ diyor. Çin’e laf geçirebiliyor musun ? Biz uluslararası anlaşmalara uyuyoruz, bundan sonra da uyacağız, bunlardan birisi de sanayilerin OSB’lere taşınması. Evsel atıkların bunların biraz daha çeşitlendirilerek ayrıştırılması çevre yönetimi olarak çok daha dikkatli çalışıyoruz. Türkiye’yi büyüten esas itibariyle sanayidir. Biz bir bilim teknoloji ülkesi değil tarım, sanayi ülkesiyiz, sanayi geliştikçe enerji ihtiyacımız artacak. Biz artık yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz lazım” dedi.

Editör: TE Bilişim