"TRT daha önceden farklı olarak bu yıl ki etkinlikleri değişik içeriklerle zenginleştirdi" diyen Arınç, Mevlana şehri Konya'da aralarında kongre, sergi ve oyunların da olduğu programlar yapıldığını söyleyerek, "Dolu dolu programlarla çocuklarımız her yönüyle güzel bir zaman geçirme fırsatı yakaladılar. Ziyaretim sırasında bunları bizzat gördüm ve misafirlerimizin çok mutlu olduğunu bizzat gözlemledim" diye konuştu.
BUGÜNE KADAR 21 BİN ÇOCUK GELDİ
"Bugüne kadar 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Programları etkinlikleri kapsamında ülkemize 21 bin çocuğumuz geldi" diyen Arınç, bu 21 bin çocuğun ülkelerinin dağılımına bakıldığında 100'den fazla ülkeden misafirin geldiğini kaydetti. Bu ziyaretlerin çok güzel görüşmeleri de beraberinde getirdiğini kaydeden Arınç, "Ülkemize bugün çocuklar olarak gelenler, yarın kendi ülkelerinin yöneticileri olarak gelebilmektedir. Bu da turizmden ticarete kadar her alanda ilişkilerimize olumlu yansımaktadır" şeklinde konuştu.
Dünyanın dört bir yanından gelen çocukların çok güzel mesaj verdiğini kaydeden Arınç, "Başta komşumuz Suriye'de olmak üzere dünyanın birçok noktasında şiddet var, ölüm var, kargaşa var, dışlanma var, ötekileşme var. Dünyanın birçok noktasında açlık, sefalet, yokluk var. Bütün bunlara karşın hiçbir beklentiye girmeden aynı fotoğraf karesinde mutlu pozlar veren bu çocuklar, aslında ne olması gerektiğini çok güzel anlatıyorlar. Bu mesajın milli iradenin temsilcisi olan TBMM'nin kuruluşunu temsil eden 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle veriliyor olmasını ayrıca önemsediğimi belirtmek istiyorum" diye konuştu.
ÇOCUKLARDAN ARINÇ'A HEDİYE
Arınç'ın konuşmasının ardından 40 ülkeden gelen 40 çocuk, ülkelerinden getirdikleri hediyeleri Arınç'a takdim etti. Ülkelerin alfabetik sıralamasına göre kürsüye çağırılan çocuklar, üzerlerine giydikleri ülkelerinin geleneksel kıyafetleriyle dikkat çekti. Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'tan büyük ilgi gören çocuklar, ayrıca Arınç'la fotoğraf çektirdi.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden ve Kosova'dan gelen iki çocuk ise hediyelerini takdim ederken Arınç'la Türkçe konuştular. Arınç'ın Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nden gelen bir çocuğa hangi okulda okuduğunu sorması üzerine Kongolu çocuk bir Türk kolejinde okuduğunu söyledi. Kırım-Tatar Özerk Bölgesi'nden gelen bir çocuk Arınç'a kalpak giydirirken, Vietnam'dan gelen bir çocuğun ise hasır şapka giydirmek istemesi üzerine Arınç, yanında bulunan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'e, "İbrahim Bey, sen giysen olmaz mı?" diyerek espiri yaptı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden bir çocuğun Arınç'a hediyesini sunmasının yanı sıra, Türkiye'yi temsilen çıkan iki çocuğun ardından ise program sona erdi. Programın ardından ise Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve 40 çocuk toplu hatırata fotoğrafı çektirdi.
Editör: TE Bilişim