İzmir’de zehirlenmenin olduğu sokakta endişe sürüyor İzmir’de zehirlenmenin olduğu sokakta endişe sürüyor
 Uygulamayla alakalı ilk günlerde sistemin kilitlenmesi nedeniyle kısa süreliğine sıkıntılar yaşansa da, zaman geçtikte hastane personelleri ve tedavi olmak için gelen hastalar, avuç içi veya parmak okuma olarak da bilinen biyometrik kimlik uygulaması meyvelerini vermeye başladı.

Sistemle birlikte sahte kimlikle tedavi olunmanın önüne geçilirken, kimliklerini tanıtan hastalar da işlemlerini daha kısa sürede halletme imkanı buluyor.

Özel hastanelerde birçok hastanın kimlik kayıtlarının yapıldığı öğrenilirken, avuç içlerini veya parmaklarını okutarak sisteme kayıt olmayan hastaların ise kayıt işlemleri halen devam ediyor.

Konuyla alakalı İHA’ya açıklamalarda bulunan Özel Eskişehir Sakarya Hastanesi Başhekimi Dr. Özer Oktay, ayın başında başlanan uygulamada şuanda hiçbir sıkıntı yaşanmadığını ve vatandaşların da yavaş yavaş uygulamaya alıştığını kaydetti.

Oktay, “Vatandaşlar şuanda sisteme alıştı. Başta biraz uygulamayı algılamakta ve kabullenmekte sıkıntı yaşadılar. Ama çok şükür bunların hepsini aştık. Şuanda 24 saat boyunca hiçbir kliniğimizde sıkıntı oluşmuyor” dedi.


“SON DERECE GÜVENİLİR BİR SİSTEM OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUZ”

Sistem sayesinde birçok problemin önüne geçildiğini ve son derece güvenilir olduğunu anlatan Oktay, “Bu sistem kişiye özel bir sistem olduğu için artık hiç kimse birinin sahte olan veya geçerli olmayan nüfus cüzdanıyla gelip tedavi olamayacak, mümkün değil.

Biz her vatandaştan nüfus cüzdanını ibraz etmesini istiyoruz. Ama şahsın kimliği, aldığımız parmak veya avuç içi izle uyuşmadığı zaman sistem bunu doğrulamıyor, kabullenmiyor.

Bu yönden hem bizim için hem sistem için hem de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) açısından son derece güvenilir bir sistem olduğunu söylüyoruz.

Özellikle özel sağlık teşkilatları açısından bu sistemin oluşmasından da son derece memnunuz. Kısacası sistem birçok problemin önüne geçmiş oluyor.

Bazen vatandaşlar bize ‘Neden parmak veya avuç içi izimizi alıyorsunuz’ diye soruyorlar. Malum biliyorsunuz bu kimliği oluşturmadan da hastanın muayene olma şansı yok.

Ama bunlar bitmek üzere hemen hemen şuan gelen hiçbir şikayet yok” diye konuştu.


“SİSTEM HASTANELERDEKİ GÜNLÜK YAŞAMI KOLAYLAŞTIRIYOR”

Hastaneye tedavi olmak için gelen Derya Yılmaz ise, uygulamayla alakalı düşüncelerini şöyle aktardı:
“Biyometrik sistemi, hastanelerde günlük yaşamı daha da kolaylaştırdığı için başarılı buluyorum.

İlk başlarda yeni çıktığında bizim açımızdan biraz problem oluşturuyordu.

Ama zaman geçtikçe sistem oturmuş ve şuanda hiçbir sıkıntı yaşamıyoruz. Ayrıca uygulama, bizim adımıza sahte kimlikle tedavi olunmasının da önüne geçiyor. Çok güzel bir sistem olarak buluyorum.”

Editör: TE Bilişim