Trafik kazalarının hem dünyada hem de Türkiye’de çok ciddi bir sorun olduğunu anlatan Doç. Dr. Yasak, “Trafik kazalarında dünyada her yıl 1.3 milyon insan ölüyor. 20 ila 50 milyon insan da ya yaralanıyor ya da sakatlanıyor. Dünyanın pek çok yerinde bu problem artarak devam ediyor. Son 40-50 yılda gelişmiş ülkelerde ölüm oranları düşüyor ama bu ülkelerde bile ölüm, yaralanma ve sakatlanma nedeni olarak trafik kazaları hala en önemli neden olarak görülüyor” dedi.
Doç. Dr. Yasak, gelişmiş ülkelerde son 30-40 yıldır trafik güvenliği konusunda önemli bir sosyo-kültürel değişim yaşanmasına rağmen insanların 5 yıl öncesine göre bugün araç kullanmanın daha tehlikeli olduğunu düşündüklerini vurgulayarak, konuşmasına şöyle devam etti;
“Yani gelişmiş ülkelerde trafikteki sorunlar eskiye göre azalmakta ama toplumun güvenlik ihtiyacı artmaktadır. Bütün bunlara rağmen Dünya Sağlık Örgütü’nün raporuna göre, ölüme ve yaralanmalara sebep olan trafik kazaları 2004’te 9’ncu sıradaydı. Eğer böyle giderse, 2030’da 5’nci sırada yer alacak. Türkiye’nin durumuna baktığımızda, 35 yaş ortalamasındaki erkeklerin ölüm nedeninde trafik kazaları 3’ncü sırada yer alıyor. 5 ila 44 yaş arasındaki kişilerde de en yaygın ölüm nedenlerinden 3’üncüsü yine trafik kazaları.”
Doç. Dr. Yasak, Türkiye’de özellikle kaza anındaki ölümlerin azaltılmasında ciddi ilerlemeler olmasına rağmen Avrupa ve ABD’yle kıyaslandığında ülkemizde hala iki kat daha fazla insanın kaza anında öldüğünü de sözlerine ekledi.
Konuşmasında trafik psikolojisinin ne olduğu hakkında bilgi veren Doç. Dr. Yasak, toplumda ‘Herkes araç kullanabilir’ kanısı olduğunu ama trafik psikolojisinin buna ‘hayır’ dediğini ifade etti.
İzmir haber
Editör: TE Bilişim