Bakan Şahin, yaptığı konuşmada Türkiye ile Moritanya arasında tarihin derinliklerine dayanan kadim ilişkiler olduğunu belirterek, "Her iki ülke olarak bu ilişkileri en üst seviyeye getirmek istek ve kararlılığındayız. Moritanya'nın Kasım 2010 tarihinde Ankara'da, Türkiye'nin ise 15 Nisan 2011 tarihinde Moritanya'nın Başşehri Nuakşot'da büyükelçilik açmasının köklü ilişkilerimizin pekiştirilmesine ve iyi yönde gelişmesine vesile olacağı çok aşikardır" dedi.
Türkiye olarak Moritanya ile köklü ve dostane ilişkileri bakanlarının görev alanına giren güvenlik, nüfus, mahalli idareler gibi konularda daha üst düzeylere çıkarma kararlığında olduklarını belirten Bakan Şahin, şunları kaydetti:
"Hükümetimiz 2002 yılından buyana Afrika kıtasına ve o kıtada ki ülkelerle olan ilişkilere özel önem vermekte, her seviyede ilişkilerin gerçekleştirilmesi ve geliştirilmesine yoğun çaba harcamamaktadır. 2005 yılı hükümetimiz tarafından 'Afrika yılı' olarak ilan edilmiş ve 'Afrika Yılı Stratejisi' kapsamında Moritanya ile Türkiye arasında ticaret, ekonomik ve teknik işbirliği anlaşması imzalanmıştır. Yine 20010 yılı Nisan ayında iki ülke İçişleri Bakanlarımız terörle mücadele, güvenlik, kardeş şehir
ilişkileri ve mahalli idareler arasında yardımlaşma alanlarında bir mutabakat zaptı imzalamışlardır. Bugün memnuniyetle görüyoruz ki imzalanan bu mutabakat zaptı sonrasında Türkiye ile Moritanya İçişleri Bakanları olarak tekrar bir araya geldik ve az sonra güvenlik işbirliği anlaşmasını karşılıklı iyi niyetin ve işbirliğinin nişanesi ve göstergesi olarak imzalayacağız."
Bakan Şahin, iki ülke arasındaki mevcut mutabakat anlaşmasına ilave olarak imzalanacak olan Güvenlik İşbirliği Anlaşması ile Terör ve örgütlü suçların yanısıra, siber suçlar, suçtan kaynaklanan mal varlığının aklanması, kültür ve tarihi eser kaçakçılığı dahil sınır aşan örgütlü asayiş suçları, uyuşturucu ticareti, insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı, yasadışı silah ticareti gibi suçlarda yakın işbirliğini içerdiğine dikkat çekerek, "Bu manada polis uygulamaları konusunda TİKA ile Bakanlığımızın birlikte
yürüttüğü Polis Teknikleri Eğitim Programına Moritanya'nın dahil edilebileceği konuk heyete bildirilmiştir. Ayrıca Nüfus ve Vatandaşlık mevzuatı mahalli idareler konusundaki bilgi ve tecrübelerimizi Moritanya Cumhuriyeti ile paylaşmaya hazır olduğumuzu kendilerine ilettik" diye konuştu.
Konuk Bakan Boilil ise, bu anlaşmanın başka anlaşmalarının ardından sağlık ve ekonomi alanında anlaşmalar geleceğini ifade ederek ilişkilerin daha ileriye gitmesinin sağlanacağını söyledi. İki ülke cumhurbaşkanlarının ziyaretlerinin de ilişkileri daha iyiye götüreceğini vurgulayan Boilil, Türk vatandaşlarına ve işadamlarına Moritanya kapılarının açık olduğunu kaydetti. Yapılan açıklamanın ardından Güvenlik İşbirliği Anlaşması her iki bakan tarafından imzalandı.
Editör: TE Bilişim