Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ocak 2014 fiyatlarına göre yapılan araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.892,55 TL olarak hesaplandı. Yoksulluk sınırındaki artış, %2,13 oldu.

Dört kişilik bir ailenin kimseden yardım almadan insan onuruna yaraşır bir yaşam sürmesi için gerekli olan tutar olarak ifade edilen refah sınırı ise 3.814,71 Lira’ya yükseldi. Ocak ayında refah sınırındaki artış ise %3,04’ü buldu. Böylece memurun ailesi için yapmak zorunda olduğu harcamaların tutarı son bir ayda 112,38 TL arttı.

Araştırmada açlık sınırının Aralık ayına göre % 2,24 oranında arttığı ve 1.426,65 Lira olarak hesaplandığı açıklandı.

Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2014 yılı Ocak ayında 1.497,66 Lira olarak tahmin edildi. 

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Ocak 2014 verilerine göre günlük 30,402 TL olduğu belirlendi.  Ailenin yalnızca aylık gıda harcaması toplamı ise 912,06 TL oldu.

Buna göre ortalama ücretle geçinen bir memurun gıda ve kira harcamaları, maaşının %69,36’sını oluşturdu.

Vatandaşlarımızın en düşük standartlarda yaşabilmesi için zorunlu mal ve hizmet kalemlerini içeren asgari geçim tutarının enflasyondan daha fazla artış göstermesi nedeniyle memurun alım gücü günden güne azalıyor. Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi, her ay düzenli olarak vatandaşlarımızın olmazsa olmaz sayılan gıda, temizlik, ulaşım, kira, sağlık gibi harcama kalemlerindeki fiyat değişimleri ile genel fiyatlar düzeyi arasındaki farkı ortaya koyan bir araştırmaya da imza atıyor. Buna göre, 2002 yılından beri zorunlu tüketim harcamaları, enflasyondan 36,56 puan daha fazla artış gösterdi. Bir başka deyişle vatandaşlarımızın zorunlu tüketim harcamaları, enflasyondan %13,5 daha hızlı arttı, böylece alım gücümüz de düştü.  Enflasyonun 2014 yılında beklentilerin üzerinde bir artış sergileyerek Ocak ayında %1,98 artış göstermesine karşın, zorunlu tüketim kalemlerindeki bir aylık artışın %3,04 olması bu durumun en açık göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.

Mutluluğun sırları ne? Mutluluğun sırları ne?

 

Editör: TE Bilişim