Türkiye’de bir ilk olarak Aralık 2008 tarihinde kurulan “İzmir Üniversiteleri Platformu” İzmir’deki yükseköğretim kurumlarının akademik, sosyal, kültürel ve sportif alanlarda dayanışmasını sağlamak ve İzmir’i bir “Üniversite Kenti” olarak konumlandırmak için projeler üretmek amacıyla yola çıkmıştır.

Her yıl bir İzmir üniversitesinin ev sahipliğinde yürütülen platformun 2024 dönemi ev sahipliğini İzmir Tınaztepe Üniversitesi üstlenmiştir. Bu yıl ana tema olarak “Sağlık Herkes İçin Her Şey Sağlık İçin” belirlenmiş olup tüm çalışma grupları aynı hedef için iş birliği yapacaktır.

Yılların ustalarına taş çıkarıyor Yılların ustalarına taş çıkarıyor

“Acil ve Afet Yönetimi Çalışma Grubu” platformda yer alan çalışma gruplarından biridir ve İzmir gibi doğal afet riski yüksek olan bir ilde ana tema olarak “DEPREM” konusu üzerine çalışmalarını yürütmüştür.   

İzmir Üniversitelerinin temsilcilerinden oluşan Acil ve Afet Yönetimi Çalışma Grubu’nun planladığı deprem konulu sempozyum, 10 İzmir üniversitesinden yetkilendirilmiş temsilciler ile multidisipliner bir sempozyum olarak gerçekleştirecektir. “Türkiye’nin Gerçeği; Her Yönü ile Deprem Sempozyumu” başlığıyla 4-5 Kasım 2024 tarihlerinde İzmir Tınaztepe Üniversitesinde gerçekleşecek sempozyum halka açık olup 12. Kalkınma Planı hedeflerinden biri olan afetler ile mücadelede özellikle afet riski yüksek olan İzmir için bir farkındalık yaratmak ve hayata geçirilebilecek bireysel, kurumsal önlemlerin alınmasını hedeflemektedir.

Sempozyum jeoloji mühendisliği, inşaat mühendisliği, mimarlık fakültesi, tıp fakültesi, hemşirelik fakültesi, fizyoterapi bölümü, psikoloji bölümü, paramedikler ve daha birçok alandan profesyonellerle iş birliğinde multidisipliner bir ekiple yürütülecektir. İki gün sürecek sempozyumda; dört ayrı ana oturum başlığı yer alacak, oturumlar olay yönetim evreleri çerçevesinde değerlendirilerek deprem riskini ve zararı azaltma çalışmaları, depreme hazırlığın önemi, deprem oluştuktan sonra tüm profesyonellerin depreme müdahaledeki yeri ve önemi, deprem sonrası yeniden normal hayata dönüşte iyileştirme çalışmaları gündeme alınacaktır.

Bu sempozyum ile afetlere karşı farkındalığı arttırmanın yanı sıra İzmir üniversitelerindeki akademisyenlerle temas kurularak afet riskini azaltmaya yönelik ortak yürütülebilecek projelerin ve iş birlikleri hedeflenmiştir.

Editör: Ajans Ekip