Biletini iptal ederek otobüs kazasından kıl payı kurtuldu Biletini iptal ederek otobüs kazasından kıl payı kurtuldu
  Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’de uçak, helikopter, insansız hava araçları ve uydu gibi hava-uzay platformlarının tasarımı, geliştirilmesi, imalatı, entegrasyonu, modernizasyonu ve satış sonrası hizmetleri alanlarındaki tek teknoloji merkezi olan TUSAŞ'ın geliştirdiği Yüksek Hızlı Hedef İnsansız Hava Aracı (İHA) Şimşek'in ilk uçuşunu 4 Ağustos 2012 tarihinde başarıyla gerçekleştirdiği ifade edildi. Yapılan uçuşta, hidrolik fırlatıcı kullanılarak kalkış, meydan turu ve paraşüt sistemi kullanılarak iniş aşamalarının planlamaya uygun bir şekilde başarıyla tamamlandığı bildirildi. 2009 yılında TUSAŞ’ın öz kaynakları ve TEYDEB desteği ile başlatılan “Şimşek” projesi ile, satıh-hava ve hava-hava füze sistemlerinin kilitleme ve atış eğitimlerinde kullanılmak üzere, tehdit muharip uçaklar ve güdümlü mermilerin uçuş benzetiminin maliyet etkin olarak yapılacağı bir Yüksek Hızlı Hedef Uçak ihtiyacının karşılanmasının amaçlandığı belirtildi. Açıklamada, "2001 yılından beri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan ve özellikle son yıllarda tüm tatbikat ve eğitimlerde aktif olarak kullanılan TUSAŞ’ın Turna Hedef İHA Sistemi’yle edinilen deneyimle ve azami yerli katkı sağlanarak geliştirilen ‘Şimşek’, sisteminin sahip olduğu yüksek hız ve manevra kabiliyeti ile daha gerçekçi senaryolarda eğitim imkanı sağlanacaktır” denildi.
Açıklamada, bir süre önce TEI firması ile başlatılan özgün jet motorunun geliştirilmesi çalışmalarının başarıyla devam etmekte olduğuna dikkat çekilerek, Şimşek’in ilerleyen test aşamalarında ve seri üretiminde TEI’nin geliştirdiği yerli motorun kullanılmasının hedeflendiği kaydedildi. Ayrıca paralelde yerli pnömatik fırlatıcı geliştirme çalışmalarının da başarıyla yürütüldüğü bildirildi.
Açıklamada Şimşek'in sisteminin genel özellikleri şöyle belirtildi: 
“Özgün yazılımlara sahip Uçuş Kontrol Sistemi ve Yer Kontrol İstasyonu ile uçuş öncesi veya uçuş sırasında tanımlanabilen rota ve manevralar (alçak uçuş, pop-up, weave, dalış, vb.) tam otonom olarak gerçekleştirilmektedir. Sistemde bulunan radar iz artırıcı ve jet motoru ile hava aracının radar güdümlü ve kızıl ötesi güdümlü füze sistemleri tarafından takibi mümkün olmaktadır. Hava Aracı üzerinde bulunan akustik sistem sayesinde, kendisine ateşlenen silahlara olan mesafe bilgisi Yer Kontrol İstasyonu’na gerçek zamanlı olarak aktarılmakta ve bu yolla atış eğitiminin başarımı takip edilebilmektedir. Hava aracının gerekli durumlarda gözle takibini kolaylaştırmak için İz Dumanı Sistemi ve kendisine atılan silahları yanıltmak için de Karşı Tedbir Atım Sistemi bulunmaktadır ve bu sistemler Yer Kontrol İstasyonu’ndan kontrol edilebilmektedir. Hidrolik fırlatıcı ile piste ihtiyaç duymadan karadan veya gemi platformlarından kalkış yapabilmekte ve vurulmadığı durumlarda tekrar kullanılabilmesi için paraşüt ile karaya veya denize inebilmektedir.” 

izmir haber

Editör: TE Bilişim