Tır kazası, 2 ağır yaralı ! Tır kazası, 2 ağır yaralı !
Cumhuriyet Meydanında top atışları ve mehteran gösterileri ile başlayan 43. Uluslararası Sultanhisar Nysa Kültür ve Sanat Festivali’nin açılışına AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, A.Gültekin Kılınç ve Semiha Öyüş, Aydın Vali Yardımcısı Halis Peker, Sultanhisar Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Aydın Protokol Üyeleri, çevre ilçe ve belde belediye başkanları, vatandaşlar ve davetliler katıldı. 3 gün sürecek festivalin Sultanhisar ve Nysa’nın tanıtımında büyük önem taşıyacağını söyleyen Belediye Başkanı Ertegün Ünal “Bu festivalle ilçemizin, özellikle Nysa Ören Yerinin Dünyaya tanıtılmasını sağlayacağız” dedi.

Top atışlarının ardından halk oyunları ekiplerinin gösterileri sunuldu. Festivalin geçmişi, geleceği, amacı ve ilçeye kazandıracakları hakkında geniş bir konuşma yapan Sultanhisar Belediye Başkanı Ertegün Ünal, Çilek festivalinin 43 yıllık bir geçmişi olduğunu söyledi. Kürsünün önüne konulan resmin festivalin ilk kutlanmaya başlandığı yıllarda Portakal Panayırı adı altında çekilmiş bir resim olduğunu dikkat çeken Başkan Ünal, “Festivalimiz başta kardeşlik ve dostluk bağlarını pekiştirmek ülkemizin başka illerinin kültürlerini korumak, paylaşmak ve bölgemizin kültür, sanat, tarım ve turizmini tanıtmak amacıyla Sultanhisar’ımıza Gürcistan ve Acaristan’dan Folklor Ekibi getirtilerek yöremizde farklı kültürlerin paylaşılması sağlanmıştır. Nysa Festivalimiz, 21 Mart 1940 yıllarında portakal panayırı olarak başlamış daha sonraki yıllarda portakal bayramına dönüşmüştür. Kış aylarının sert geçmesi sebebiyle portakal ve mandalina ağaçlarının bir kısmı kurumuş, ürünlere soğuk vurmuş ve halkımız kazanç sağlayamayınca ağaç başı ziraatını bırakarak toprak ziraatına başlanmıştır ve çilek üretimine geçmiştir.”

“ÇİLEK’TE TÜRKİYE İKİNCİSİ”
Çilekte Türkiye’nin Dünya 2.’si, Sultanhisar’ın ise Türkiye 2.’si olarak ülkede söz sahibi olduğunu belirten Ünal; “Sultanhisar’da 8 bin dekarda yıllık 35 bin ton civarında çilek üretimi yapılmakta buna karşılık olarak tahmini 25 ve 30 milyon dolar civarında ihracat gerçekleşmektedir. Yine ilçemizde bulunan Nysa Antik Kentinde doğmuş ve yaşamış şarap tanrısı Dianysos Kavaklı Köyünde bağcılığı geliştirmiş, Nysa ve etrafında büyük asma bağları kurularak İtalya ve Fransa’ya o dönemde şarap göndermiştir. Hala Kavaklı Köyümüzde 300-400 yıllık asma çeşitleri mevcut olup bu bölgenin sembolüdür.”




“SULTANHİSARLILARA PROJE MÜJDESİ”
Sultanhisar Belediyesince Malgaç Mustafa, Malgaç Emir ve Güvendik köyünde 36 bin 500 hektarlık jeotermal sahanın 650 Bin dolar bedel ile satın alındığını hatırlatan Başkan Ünal; “Bu sayede ileriki yıllarda ilçemiz jeotermale dayalı seralar, termal oteller şehri olacaktır. Belediyemizce kanalizasyon inşaatı çalışmaları tamamlanmış ve kanalizasyon inşaatının tahrip ettiği 95 adet cadde ve sokakta yol düzenleme çalışmaları yapılmıştır ve yaklaşık 110 bin metrekare parke taşı döşenerek bozuk olan yollarımız düzenlenmiştir ve düzenleme çalışmalarımız devam etmektedir. İlçemizde bulunan ve tescilli yapı olan çarşı camii yaklaşık 300 Bin TL bedel ile restore edilmiştir. Yine ilçemizde bulunan ve tescilli olan tren istasyonu hangarı yaklaşık 600 Bin TL bedel ile restore edilmiştir. İlçemizde yaklaşık 3 Milyon TL’ye yeni 16 derslikli Anadolu Lisesi inşaatı yapım ihalesi yapılmış olup önümüzdeki günlerde Anadolu inşaatı yapım işi başlanacaktır. İlçemizde 60 yatak kapasiteli Alzheimer ve yaşlı bakım merkezi projeleri hazırlanmış olup söz konusu Alzheimer ve yaşlı bakım merkezi inşaatı 2012 yılında başlayacaktır. İlçemiz içerisinden akan Malgaç Çayı üzerinde Güvendik Köyü halkına Orman ve Su İşleri Bakanlığımız tarafından 30-40 metre yüksekliğinde yeni bir gölet 2012 yılında yapılacaktır, yine devlet karayolu kenarında bulunan Devlet Su İşlerine ait arazinin 7 bin 200 metrekaresi Sağlık İl Müdürlüğüne tahsis edilmiştir. Söz konusu alana entegre devlet hastanesi yapılması için TOKİ’nin 2012 yılı yatırım programına alınmıştır. İlçemiz Nysa yolu üzerindeki eski cezaevinin tahsisini Kültür ve Turizm Bakanlığı üzerine alarak yeni bir 250 kişi kapasiteli kütüphane ve kültür merkezi yapılacaktır.

İlçemize modern bir Pazaryeri yaparak 1 Milyon 300 Bin TL’ye 3 bin 600 metrekare pazaryerini hizmete açtık. 35 kilometre kanalizasyonu yaptık, bu 2 Milyon 400 bin TL’ye mal olmuştur. Kanalizasyon tahribatından kaynaklanan yolların yüzde 70’i tamamlanmıştır. İlçemiz Malgaç Mustafa Köyü Ovacık yaylasında bulunan Belediyemize ait memba sularını taşıyan ishale hattı 1956 yılında yapılmış olup, o yıldan bugüne kadar sadece geçici tamirat ve kısmi yenilemeler yapılmış ve vatandaş arazisinden gelen isale hattının sağlıksız olduğu ve su kayıplarının artmasından dolayı Belediyemizce yeni isale hattı yapılması kararlaştırılmıştır. Bu bağlamda Ovacık Yaylası ve Sultanhisar arası Avrupa normlarına uygun PE 110 mm’lik 10 atü, 52 km’lik kangal isale hattı projesi hazırlatılmış olup; Ovacık Yaylasından ilçemize 52 kilometrelik isale yaklaşık 1 Milyon TL bedel ile tamamlanmıştır. 55 yıl önce bize bu hizmeti sunan rahmetli Belediye Başkanlarımız ve hayatta olan Belediye Başkanlarımızın bıraktıkları isale hattını yenilenmesi ile gelecek nesillerimize 100 yıllık bir hizmet bırakılmıştır” dedi.

“TARIM, NYSA VE JEOTERMALLE MARKA OLACAK”
1940 yılında Portakal Bayramı adıyla gerçekleştirilen festivalin 1977 yılında Uluslararası Nysa Kültür ve Sanat Festivali adını alarak gerçekleştirildiğini hatırlatan Kaymakam Cevdet Ertürkmen ise; “Son yıllarda kesintisiz hemen hemen her yıl gerçekleştirilen festivalimiz Kültür ve Sanat Ağırlıklı etkinliklerin yanı sıra ilçemizle özdeşleşen çileğin tanıtımını da kapsamaktadır. Özellikle belirtmek isterim ki; sadece çileğiyle değil diğer belli başlı tarım ürünleri olan inciri, zeytini, narenciyesi, kestanesi ve daha ismini sayamadığım çeşitli tarımsal ürünleriyle ilçemizin tanıtımı ile katma değer sağlamak, ayrıca ikinci bir Efes olarak görülebilecek olan Nysa Antik kentinin de ilçemizin tarihi ve doğal güzellikleriyle birlikte değerlendirerek Turizm sektöründe de adını duyurmak istiyoruz. İlçemizin ve bölgemizin zengin jeotermal kaynakları enerji üretiminin yanı sıra tarım alanında ve kaplıca turizminde önemli bir potansiyel arz etmektedir. Amacımız Sultanhisar’ımızı her yönüyle marka oluşturabilecek bir şehre dönüştürmektir” dedi.

“VEKİLLERİN ORTAK EĞLENCESİ”
Çocukluğunun Sümerbank’ta geçtiğini ifade ederek konuşmasına başlayan AK Parti Aydın Milletvekili Gültekin Kılınç, çocukluğunda annesi ve komşularının piknik malzemelerini hazırlayarak Sultanhisar’a festivale geldiğini belirtti. Kendisinin de çocukluk yıllarından itibaren Sultanhisar’a festivale geldiğini ifade ederek her yıl büyüyen festivalin bölge milletvekillerini ve halkını mutlu ettiğini söyledi.

Çocukluğunda portakal festivaline katıldığını ifade eden Milletvekili Semiha Öyüş ise şimdilerde adı Çilek festivaline dönüşen etkinliğe Milletvekili olarak katılmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Öyüş, bölgenin verimli arazilere sahip olması ile Sultanhisar’ın çilekte ülke 2.’si olmasının gurur verici olduğunu belirtti.
Milletvekili Mehmet Erdem de konuşmasında dünyanın en güzel ülkesi Türkiye’de yaşamaktan dolayı gururlu ve mutlu olduğunu dile getirdi. Sultanhisar’ın AK Hizmetlerle buluştuğunu ve başarılı bir belediye başkanına sahip olduğunu ifade eden Erdem, başkan Ünal’ın önümüzdeki günlerde yapacağı hizmetleri övdü. Erdem konuşmasında, AK Parti hükümetinin Tarım politikalarını da anlattı.

Vali Yardımcısı Halis Peker ise konuşmasında Nysa Antik kenti ismin nereden geldiğini anlattı. Peker, konuşmasında binlerce yıl önce kadına verilen önem konuşulurken, günümüzde ise kadına uygulanan şiddetin konuşulduğunu hatırlatarak, hükümetin kadına şiddete karşı çıkardığı kanunu anlattı.

“DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ”
Festival kapsamında düzenlenen 31 üreticinin katıldığı Teknik Çilek Yetiştiriciliğini Teşvik Yarışması’nda 7 kişilik hakem ve juri heyeti tarafından dereceye giren çilek üreticilerine ödülleri verildi. Yarışmada İzzet Türkmen 97 puanla birinci, İrfan Güzel 92,33 puanla ikinci, Yaşar Türkoğlu 90,47 puanla üçüncü, Mehmet Güzel 85,47 puanla dördüncü ve Salih İzan 85,4 puanla beşinci olurken, dereceye girenlere ödülleri protokol üyeleri tarafından verildi.

Editör: TE Bilişim