Taş ocakları zeytinleri kurutmasın Taş ocakları zeytinleri kurutmasın
Uyar, "Urla Belediyesi olarak Danıştay’a dava açtık. Danıştay’dan gelecek cevabı bekliyoruz" dedi.
Ovacık köyünde, Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurulması için ağaçların kesilmek üzere işaretlenmesi ve Danıştay’dan gelecek cevabın beklenmeden ağaçların kesilmeye başlanmasına tepkiler sürüyor.

Bazı vatandaşlar, ağaç kesimine engel olmak için bölgede nöbet tutmaya başladı. Kesimlerin başlamasıyla, bazı çevreci gruplarda olay yerine giderek durumu protesto etti. Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar da, durumu yerinde tespit etmek ve vatandaşların mücadelesine destek olmak için meclis üyeleriyle beraber olay yerine gitti. Uyar, duruma tepki göstererek, Urla Belediyesi olarak Danıştay’a dava açtıklarını bildirdi. Süreç hakkında bilgiler veren Uyar, "Eylül ayında ÇED gerekli değildir kararına dava açtık. Fakat ÇED gereklidir; ancak yürütmenin durdurulması gelmedi, ret olundu. Ekim ayında Danıştay’a tekrar başvurduk. Danıştay’dan gelecek cevabı bekliyoruz" dedi.

"KARAR 2008 YILINDA ALINMIŞ"
Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) kurulması için kararın 2008 yılında alındığını ifade eden Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, yasal olarak gerekli başvuruları yaptıklarını açıkladı. Uyar, "Aslında burada kurulması planlanan RES’in kararı 2008 yılında alınıyor ve bize itiraz süremizin geçtiği söylenerek reddediliyor. Fakat 2008 yılında böyle bir haber gelmemiş. Dolayısıyla öğrendikten sonra gerekli çalışmaları yaptık fakat şimdilik bir sonuç elde edemedik. Yasal tüm belgeler alınmış. Bununla ilgili ruhsatın iptali istemi ile firmaya da bir dava açtık. Kanuni olarak yapılması gerekenleri yaptık. Karar gelmeden kesilmesini engellemek istiyoruz. Danıştay kararı beklensin" diye konuştu.

"URLA’NIN AKCİĞERLERİ YOK EDİLİYOR"
Uyar, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "RES’lerin yerleşim yerlerinde olmasına karşıyız. Kurulacak RES Ovacık Köyü’ne bin 162 metre uzaklıkta. Yerleşim yerine yakın olmasının yanında, ormanlık arazi. Bizim duyduğumuz kadarıyla bin 800 civarında ağaç kesilmesi planlanıyor. Biz doğamız ve havamız ile ünlüyüz. Doğamızı kaybedeceğiz. Sahip olduğumuz doğal değerleri kaybedeceğiz. Urla doğal florası ve faunası ile çok özel bir yer.

Urla’nın akciğerleri yok ediliyor. Doğanın katledilmesine karşıyız. Doğal düzene zarar veriyor. Doğada yaşayan canlıları da olumsuz etkiliyor. Urla’nın, Yarım Ada’nın en önemli değerlerinden biri olan hurma zeytini, doğal yapı bozduğundan dolayı belki de kaybedeceğiz. İzmir Büyük Şehir Belediyesi’nin iki yıldır yürüttüğü Yarımada ’Sürdürülebilir Kalkınma Projesi’ var. Bu projenin ile nereye enerji santrali yapılmalı, nereye balık çiftliği kurulmalı bütün bunların çalışması zaten bizde var. Biz bu konuya hazırlıklıyız."

Editör: TE Bilişim