Güvenlik görevlisi, tartıştığı yolcuyu vurdu Güvenlik görevlisi, tartıştığı yolcuyu vurdu
Sınava girecek kişilerden cumartesi akşamı duş alıp erken yatmalarını isteyen Bursa İhtiyaç Akademi Rehberlik Uzmanı Elif Baş ve Uzman Psikolojik Danışman Zeliha Kahraman, "Adaylardan önce en iyi bildiklerini, ardından doğruluğundan emin olmadığı soruları çözmelerini istiyoruz. Soru köklerindeki 'olamaz', 'değildir' gibi yanıltıcı kelimelere dikkat etmeliler. Sınav sırasında heyecandan bilinen soruların yanıtlarını unutulabilir. Bu kısa sürelidir. Devam ederse adaylar heyecanlarını nefes egzersizi yaparak aşabilirler" dediler.

Pazar günü milyonlarca kişinin gireceği Kamu Personeli Seçme Sınavı öncesinde memur adaylarına uyarı ve öneriler geldi. Adayların sınavlarının iptal olmaması için yapılması gerekenleri anlatan Bursa İhtiyaç Akademi Rehberlik Uzmanı Elif Baş ve Uzman Psikolojik Danışman Zeliha Kahraman, adayların pek çoğunun kitap okumayı ya da soru çözümünü son güne bıraktığını vurguladı. "Aslında bugün içinde bireyin kendini nasıl rahat hissedecekse öyle davranmalıdır" diyen Baş ile Kahraman, "Sonuçta sıradan bir gün yaşamak kişinin sınav kaygılarının azalmasına neden olur. 'Sınav akşamı erken yatmalıyım, hemen uyumalıyım' şeklinde yapılacak bir kodlama stresi tetikleyebilir. Böylece birey uykuya geçemeyebilir. Bu yüzden rahat bir şekilde kendini zorlamadan makul saatlerde yatağa geçmek yeterli olabilir. Uyku öncesi ılık bir duş almak kişiyi rahatlatabilir. Sonrasında fazla bilişsel değerlendirme yapmadan rahat bir şekilde uzanmak uykuya geçişi kolaylaştırabilir" dedi.

SINAV SABAHI YAPILMASI GEREKENLER

Sınav sabahı adayların dikkatli olmaları gerektiğini söyleyen Zeliha Kahraman, adayların o gün rahat elbiseleri tercih etmelerini önerdi. Sınav giriş belgesini ve kimliklerin mutlaka unutulmamasını, sınavda ise optik formun adayın adına düzenlenip düzenlenmediğine dikkat etmesini isteyen Kahraman, "Soru kitapçığını elinize aldığınız zaman optik forma kitapçık türünü işaretlemeyi unutmayınız. Size dağıtılacak kitapçığın ön tarafına adınız, soyadınızı, sınav giriş numaranızı ve salon numaranızı yazmayı unutmayınız. Motivasyonuz için sınava en iyi bildiğiniz sorulardan başlayınız. Sınava başladığınız zaman kısa süreli de olsa bildiklerinizi unutabilirsiniz. Bunun geçici olduğunu ve bir iki soru yaptıktan sonra geçeceğini unutmayınız. Devam ettiği takdirde panik yapma yerine nefes alma egzersizi yapınız" diye konuştu.

Adayların testlerdeki soruları sırayla çözmelerini , soruların iyi okumalarını öneren Kahraman, şöyle devam etti:

"Önce en iyi bildiğiniz soruları, sonra doğruluğundan emin olmadığınız soruları çözünüz. Soru köklerindeki 'olamaz', 'değildir' gibi" ifadelere dikkat ediniz. Bilmediğiniz konularda da sorular çıkabileceğini unutmayınız. Bunun için kaygılanmayınız. Yapamadığınız soruların başına işaret koyarak zamanınız kalırsa tekrar yapmaya çalışınız. Sınavda dört yanlış bir doğruyu götüreceği için kesinlikle bilmediğiniz soruları cevaplamaya çalışmayınız ve soruları atmayınız. Sınavlarda sorularda atacaksanız soru seçeneklerini iki şıkka indirmeden atmayınız. Optik forma kodlamaları soru başına değil de, belirli aralıklarla ya da bölüm sonunda yapmaya çalışınız. Her soruya bir dakika verildiği için çözemediğiniz sorularla inatlaşarak zaman kaybetmeyiniz. Doğru seçeneği bulduğunuzu zannettiğiniz soruların diğer seçeneklerini okumayı ihmal etmeyiniz. Sorulara odaklanmaya bağlı olarak başınız ağrırsa şakaklarınıza küçük masajlar yapınız. Bölüm sonlarında kendinize 1-2 dakika dinlenme araları veriniz. Bunu zaman kaybı olarak algılamayınız. Cevap kağıdı optik okuyucu tarafından okunacağı için gereksiz işaretlerden kaçınınız. Sınav süresini sonuna kadar kullanmaya çalışınız. Sınavda cevap anahtarınızı başkaları tarafından görülmeyecek şekilde saklayınız. İkili ya da toplu kopya yapılıp yapılmadığını anlamak için yanlış cevap taraması yapılacağını unutmayınız."

BUNU YAPANIN SINAVI İPTAL EDİLECEK

Sınav binalarında adayların yanlarında sadece sınava giriş belgeleri ve kimlik kartlarını bulundurmaları gerektiğini söyleyen Rehberlik Uzmanı Elif Baş da, "Adayların, yanlarında her türlü delici ve kesici alet, ateşli silah, çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, anahtarlık, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth ve benzeri cihazlar ile kulaklık, kolye, küpe, bilezik, yüzük (alyans hariç), broş ve diğer takılar, her türlü plastik, cam eşya ve metal içerikli eşyalar, her türlü elektronik, mekanik cihaz ve her türlü müsvedde kağıt, defter, ders notu, kitap, sözlük, dergi, gazete ve benzeri yayınlar, cetvel, pergel, açıölçer ve benzeri araçlar ile sınav binalarına girmesine izin verilmez. Sınavın yapıldığı bina içerisinde sınav sırasında ya da sınavdan sonra bu tür cihazları taşıdığı tespit edilen adayın sınavı iptal edilir. Sağlık kurulu raporu ile kanıtlanmış hastalığı olanların başkanlığın iznine tabi ilaç ve gıdalar bu kapsamın dışındadır" şeklinde konuştu.

memurlar net 
Editör: TE Bilişim