Kışın beslenmenin 7 altın kuralı Kışın beslenmenin 7 altın kuralı
Konuyla ilgili tavsiyelerde bulunan Özel İmperial Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayca Yılmaz, hayatın akışına bırakılan yaşantımızın değerini sağlığımızı kaybedince fark ettiğimizi söyledi. Hedefe kilitlenip aynanın karşısında nasıl zayıflarım hesapları yapmanın yersiz olduğunu kaydeden Yılmaz “Sağlığımızı korurken nasıl forma girerim nasıl zayıflarım düşünülmeli aslında. Keşkelere esir olmadan şu dakikadan başlayarak sağlığınıza özen gösterin. Sağlıklı yaşam için tek tip beslenme programlarından uzak durulmalıdır. Her çeşit besin öğesinin tüketilmesi sağlıklı ve formda kalmak için gereklidir. Bilinçli bir şekilde fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz; kilolardan kurtulurken de sağlığınıza kavuşabilirsiniz. Genellikle bir hastalığa yakalanıldığında besinlerde mucizevi etkiler beklenir fakat asıl yapılması gereken herhangi bir hastalığa yakalanmadan önce besinlerin o muhteşem etkilerinden yararlanmaktır” dedi.
Yılmaz, sağlıklı bir yaşam için tüketilmesi gereken meyve ve sebzelerle ilgili şu öğütlerde bulundu:
“Nar: 100 ml nar suyu yetişkin bir insanın günlük C vitamini gereksinmesinin yüzde 16’sını karşılar. Nar suyu ayrıca B vitamini ve potasyum içerir. Farklı birçok bileşen içeren nar çok güçlü antioksidan kaynağıdır. Antioksidanlar vücuttaki harabiyeti azaltır ve sağlığın daha iyi korunmasını sağlar.
Domates: Güçlü antioksidan kaynağı olan likopenin en iyi kaynağı olan domates aynı zamanda C ve A vitamini açısından da zengindir. Domatesin ısıl işlem görmesi likopenin etkinliğini artırır. Domates hipertansiyon, kalp damar hastalıkları riskinin azaltılmasına yardımcı olur. Lifli bir besin olmasından dolayı da kanser riskini azaltır.
Havuç: Havuç A vitamini kaynağıdır. Cilde temizlik ve pembelik verir. Göz sağlığının korunmasına yardımcı ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiği yapılan çalışmalarda belirtilmiştir.
Maydanoz: Bol miktarda C vitamini içeren maydanoz ödem söktürücü etkisinin yanında kansere karşıda koruyucudur.
Muz: Sinir zafiyeti ve yorgunluğu giderir. Kalp kaslarını geliştiren sodyum ve potasyum maddelerini içerir. Muz mutluluk hormonunun salgılanmasını sağlayarak mutlu olmanıza yardımcı olur.
Sarımsak: Bağışıklık sistemini güçlendirir kansere, yüksek kolesterole, kalp ve dolaşım sistemi hastalıklarına karşı koruyucudur. Sarımsağın tansiyonu ve LDL kolesterolü düşürdüğü belirtilmiştir.
Bol miktarda sebze ve meyve tüketen kişilerin akciğer bağırsak, göğüs kanseri mide kanseri gibi kanser hastalıklarına yakalanma riski daha azdır. Şişmanlık göğüs kanseri ve kalın bağırsak kanseri riskini artırmaktadır. Sağlıklı beslenme kurallarına uymak zaman içinde hastalığa yakalanılmayacağı anlamına gelmez; fakat bu riski azaltır. Ayrıca sağlıklı beslenme kurallarına uyulduğunda kalp ve şeker hastalıklarından korunmada sağlanır.”
Editör: TE Bilişim