Karşıyaka’da 1 yılda yaklaşık 40 bin dosta yardım eli uzatıldı Karşıyaka’da 1 yılda yaklaşık 40 bin dosta yardım eli uzatıldı
 Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürü Erkan Yaşacan ile birlikte apartman yöneticileriyle bir toplantı düzenleyen Başkan Durak, “Belediye olarak hakem görevi üstleneceğiz. Vatandaşlarımızı üzmeden, yanında olarak çözüm üretmeye çalıştık. Kimsenin hak kaybı olmayacak” dedi. Bostanlı’da zemin sorunu nedeniyle yan yatan 126 daireli 10 binanın yöneticileri ile bölgedeki bir kafede bir araya gelen Karşıyaka Belediye Başkanı Belediye Başkanı Cevat Durak, “Binaların, zeminden kaynaklanan temel sorunları var. Temellerde kırılmalar olmuş. Ciddi bir tehlike var. 10 binadaki sıkıntıyı, yaptırdığımız zemin etütleri de doğruluyor. Bunun üzerine, plan tadilatı ile bölgeyi, özel planlama alanı ilan ederek, bir proje hazırladık. Öneri niteliğindeki planımız, şu anda, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda onayda… Ancak, 6306 sayılı yeni yasaya göre, bölgenin Riskli Alan ilan edilmesi ve buranın ivedilikle boşaltılması gerekiyor. Biz, bu süreçte, hakem görevi görerek, vatandaşlarımızı üzmeden, çözümler üretmeye çalıştık. Vatandaşlarımızın, artık tedirgin olmaması gerekiyor. Apartman sakinlerinin, ortak karar alarak, binalarının Karot testlerini (beton dayanıklılığı testi) bir an önce yaptırması gerekiyor. Alınacak sonuca göre, binalar, ya sizin tarafınızdan, 2 ay içinde, ya da belediye tarafından 3 ay içinde yıkılacak. Bakanlık bu süreçte, sizlere 650 lira kira yardımı yapacak. Binaların altındaki iş yerleri içinse, bölgenin hemen yanı başındaki balık satış yerinin orada, prefabrik mekanlar hazırlayacağız. Çalışmalar konusunda, Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü ile belli bir aşamaya geldik. Artık, sizin de adım atmanız gerekiyor” diye konuştu.



Bölgeyle ilgili şu an onaylanmış bir plan olmadığını, ancak Karşıyaka Belediyesi tarafından hazırlanan planın büyük oranda, bakanlık tarafından da uygun bulunduğunu belirten Başkan Durak, “Emsal artışı olmayacak. Hak kaybına uğramayacaksınız” diye de ekledi. Toplantı da, “Yatık Binaların” sakinlerinin sorularına yanıt verenlerden biri de, Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürü Erkan Yaşacan oldu. 2006 yılında Konya’da Zümrüt Apartmanı faciasını hatırlatan Yaşacan, “6306 sayılı yasa çok ciddi bir yasa… İnsanların can ve mal güveliğini koruyarak, gecekondu bölgelerinde düzenleme yapıyor. Bunu yaparken de, vatandaşı mağdur etmemeyi amaçlıyor. Burada mal sahibi olabilirsiniz, ama şu çok iyi bilinsin ki, çok sayıda insan risk altındadır” dedi. Başkan Durak’ın “Apartmanlar ortak karar alarak, Karot testlerini bir an önce yaptırsın” önerisine katıldığını belirten Yaşacan, vatandaşların hak kaybına uğramadan, çözüme ulaşılacağının da altını çizdi.
Editör: TE Bilişim