Egeli gençler, akciğer kanseri erken tanı kiti geliştirdi Egeli gençler, akciğer kanseri erken tanı kiti geliştirdi
Yaz aylarının başlaması ile artan hava sıcaklıklarının birtakım sağlık sorunlarını da beraberinde getirdiğini belirten Cingöz, “Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısı artmakta ve metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışmaktadır. Kalp debisinde düşme, doku ve organlarda oksijenlenmede azalma, kalp atım sayısı ve kan basıncındaki artış nedeniyle yaz aylarında özellikle yüksek tansiyon, kalp yetmezliği ve koroner kalp hastalıklarında artış gözlenmektedir. Ayrıca sıcaklıkların etkisiyle artan terle birlikte su ve mineral kaybı sonucu, bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri de görülebilmektedir. Yaz aylarında özellikle bebek ve çocuklarda ishal görülme sıklığı artmaktadır. Ayrıca sıcak havalarda besinlerin bozulma riski artmakta ve besin kaynaklı zehirlenmeler sık görülmektedir” dedi.

Yaz sıcaklığından en çok etkilenenlerin çocuklar, yaşlılar, hamileler, kalp ve şeker hastalığı olan bireyler olduğunu ifade eden Cingöz, yaz aylarında sıklıkla görülen sağlık problemlerinin azaltılmasında sağlıklı beslenme ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesinin son derece önemli olduğuna değindi.
Yaz aylarına yönelik sağlıklı beslenme için önerilerde bulunan Cingöz, şunları kaydetti:
“Yaz aylarında beslenme açısından kırmızı et, ağır bir gıdadır. İçerdiği yağ ve kolesterol açısından da insan metabolizmasına verdiği zarar artmaktadır. Bu nedenle beyaz etle, sebze yemeklerinin harmanlanarak beraber tüketilmesi gerekmektedir. Zeytinyağı başta olmak üzere sıvı yağlar tercih edilmeli, katı doymuş yağları içeren sucuk, sosis, salam, pastırma, kırmızı et ve kaşardan uzak durulmalıdır.
Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır. Sıvı tüketimi arttırılmalı, günlük zorunlu su tüketim miktarı olan 8-10 bardak suyun yanısıra; öncelikle her gün bir küçük şişe doğal maden sodası mutlaka içilmeli, ayrıca gün içerisinde cacık, süt, ayran, limonata, az şekerli komposto, taze sıkılmış meyve suyu tüketilmelidir.
Sebzeler vücudun sıvı ihtiyacını karşılamaya yardımcı olur, terle kaybedilen minerallerin yerine konmasını kolaylaştırır ve yaz aylarında sık görülen bazı enfeksiyon hastalıklarına karşı koruma sağlar. Bu nedenle günde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmelidir. Kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein içeren içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çayları tercih edilmelidir. Enerjisi yüksek hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmelidir. Kan şekerini hızla yükselten ve hızla düşüren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir.”



Editör: TE Bilişim