Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, ekonomideki gelişmelere zaman kaybedilmeden müdahale edilerek olumsuzlukların önlenmesi, yatırımların ve üretimin artırılması, uluslararası alanda ilişkilerin normalleştirilerek dış ticarette dengenin sağlanması için siyasetçilere büyük görevler düştüğünü ifade etti.
Adayları demokrasi yarışı için kutlayan Yorgancılar, EBSO olarak bütün partilere eşit seviyede yaklaştıklarını ifade etti. Seçim atmosferinin ekonomiyi de direkt olarak etkilediğini belirten Yorgancılar, döviz kurları, enflasyon ve faizlerdeki yükselişin yatırımları ve ticareti de durdurduğunu dile getirdi. Ender Yorgancılar, “İhracatımızın yarısını gerçekleştirdiğimiz Avrupa Birliği ile ilişkilerimiz acil olarak düzelmeli. ABD’ye olan yaklaşık 1.5 milyar dolarlık ihracatımızın 1 milyar 250 milyon dolarını demir çelik ürünleri oluşturuyor ve Trump’ın yüzde 25 vergi artışı kararı bizi direkt etkiliyor. Demir çelikte dünyada sayılı üreticiler arasındayız ancak en büyük hurda ithalatçısıyız. Enerjimizi ithal ediyoruz. Üretim ve tüketim desenimiz uyuşmuyor, bu da cari açığı artırıyor. Son 10 yıldaki kar transferi 5 tane STAR rafinerisine bedel. Para yurt içinde ve yatırımda kalmalı. Bunun da kararını alacak, çözümünü üretecek merci, siyaset” dedi.
Türkiye’nin dünya ekonomisinde söz sahibi ülkeler arasında yer alabilmesi için Sanayi 4.0 fırsatlarını değerlendirmesi ancak bunu gerçekleştirecek insan kaynağının yetişmesi amacıyla öncelikle Eğitim 4.0’a geçilmesi gerektiğini savunan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, “Üniversitelerimizdeki eğitim ülkenin gerçekleriyle örtüşmüyor. Bazı bölümlerin yaşamda ve ekonomide karşılığı yok. Eğitimde Almanya ve Avusturya modeli uygulanmalı. Teknik eğitim TOBB’a devredilmeli” diye konuştu.
Ender Yorgancılar, organize sanayi bölgelerindeki boş parsellerin değerlendirilmesi, TOKİ’nin konut sisteminde olduğu gibi sanayiciye de fabrika binasının kiralanarak yatırım kaynağının makine, üretim ve istihdam için harcanması önerilerinin de hükümet tarafından gündeme alındığını ancak henüz uygulama yönetmeliklerinin çıkmadığını da anlattı.
Milli şuurla hareket
MHP İzmir Milletvekili Adayı Dr. Abdülkadir Bektaş, öncelikle Türkiye’ye yönelik tehditlerin bertaraf edilerek terörün bitirilmesi, yurt içinde huzur ve güvenin sağlanmasıyla paranın yatırıma dönüşeceğini söyledi. Bektaş, “Seçimlerden sonra kötü gidişe dur diyecek etkin bir TBMM yapısı ve etkin bir yönetim olacak. Her alanda atılım yaşanması için milli şuurla milli seferberlik içine girmeliyiz” dedi.
Dr. Hasan Kalyoncu da, eğitimde sık politika değişimi nedeniyle temel bilimler fakültelerine öğrenci gelmemesinin Türkiye’nin bilimsel geleceğini tehlikeye attığını ifade ederken, “Gelişmiş teknoloji yanında milli politika üretmeliyiz” diye konuştu.
Dr. Yalçın Koçyiğit ise, halk sağlığı alanında etkin politika üreteceklerini söyledi.