Atina Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Mihalos da iki ülke arasındaki ilişkileri ve ticareti geliştirmek için son derece istekli olduklarını söyledi. Mihalos, "Fanatizmi bırakalım, ekonomik işbirliğine odaklanalım" dedi.
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ve Meclis Üyesi Metin Akdurak, iki günlük Yunanistan gezisi kapsamında Sakız Adası'nın ardından başkent Atina'da Yunanistan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yorgos Nikitiadis ile bir araya geldi. Demirtaş ile geçen aylarda İstanbul'da düzenlenen kruvaziyer kongresinde görüştüğünü ve bu ziyareti heyecanla beklediğini belirten Nikitiadis, şöyle konuştu: "Sizin açık görüşlülüğünüz ve vizyonunuz, burada olmanız bizim için büyük şans. Mart'tan itibaren Antalya ve
Bodrum'a vize merkezi açılacak. Çok sağlam bir köprünün temelleri atılmış olacak. Türkiye'den Yunanistan'a geçmek isteyen Türk vatandaşı ve turistlere kolaylık sağlanacak. Kuşadası ve Muğla'da da açma düşüncelerimiz var. Bize bu konuda Türk işadamları baskı yapıyor. Halklarımızın tek isteği birlikte olmak"
İzmir'deki Yunanistan Başkonsolosu ile de görüştüğünü ve vize konusunda ihtiyaç duyması halinde personel göndereceğini belirten Nikitiadis, Türk vatandaşlarına mavi pasaporta vize uygulanmaması ve kısa süreli Yunanistan ziyaretleri konusunda da Avrupa Birliği nezdinde çalıştığını söyledi. Schengen ile çok uğraştığını anlatan Nikitiadis, sözlerine şöyle devam etti: "Önümüzdeki Salı günü de Brüksel'de bu konuyu görüşeceğiz. Her Avrupa ülkesi Schengen'i farklı yorumluyor ama biz bu konuda çok uğraşıyoruz çünkü
bizim turizme daha çok ihtiyacımız var"
Nikitiadis ayrıca, tüm Yunan Konsolosları ile de vize konusunda daha kolaylaştırıcı ve standart olmaları konusunda görüştüklerini belirtti.
TEK TUR İKİ ÜLKE
İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş ise, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın selamını getirdiğini belirterek, Yunanistan'ın yaşadığı krizin benzerini ülke olarak 2001'de yaşadıklarını ve daha sonra aştıklarını söyledi. Krizlerin yeni fırsatlar doğurduğunu belirten Demirtaş, iki ülke arasında 1992 yılında 200 milyon dolar olan ticaretin 4 milyar dolara ulaştığını belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Ama potansiyelimiz 10 milyar dolar. Bu potansiyele ulaşmak için öncelikle beyinlerdeki
bariyerler kalkmalı, 20 yıldır bunun için uğraşıyorum. Ticareti artırmak için de turizme ihtiyacımız var çünkü turizm ticareti de ateşleyecektir. Turizmi ve ticareti geliştirmek için öncelikle vize engelini kaldırmalıyız"
Bir gün önce Sakız Adası'na yaptığı ziyarette iki ülke öğrencilerinin karşılıklı ziyaretleri için proje başlattıklarını hatırlatan Demirtaş, yeşil pasaporta vizenin kalkmasının büyük potansiyeli ortaya çıkardığını, mavi pasaporta vizenin kalkması veya Yunanistan'a 2-3 günlük gezilerde pasavan ile vizesiz seyahat yapılması halinde turizmin patlayacağını söyledi. Turizmin ticareti tetikleyeceğini anlatan Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: "Yunanistan'ın yolu turizm, ticaret ve ulaştırmadan geçiyor. Bu
alanlarda işbirliği yapmalıyız. Dünyanın en güzel coğrafyası olan Ege'yi, 'Tek tur iki ülke' sloganıyla birlikte pazarlamalıyız."
ZİRVEYE HAZIRLANALIM
İZTO Başkanı Demirtaş, Yunanistan'daki seçimin ardından 10. Ege Kıyıları ve Yunanistan Ege Adaları Ekonomi Zirvesi'ni mayıs - haziran aylarında İzmir'de hemen düzenlemek istediklerini söyledi. Demirtaş, bakanların ve oda başkanlarının katılımının yanısıra zirvede turizm, ticaret ve taşımacılık sektörlerinin temsilcilerinin katılımıyla workshop düzenleyerek yeni ortaklıklar başlatacaklarını söyledi. Yunanistan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Yorgos Nikitiadis de zirve için çalışmalara hemen
başlayabileceklerini ve her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Nikitiadis ayrıca, önümüzdeki günlerde Kos Adası'nda Türk ve Yunanlı turizmcilerin katılımıyla düzenlenecek toplantıya Demirtaş'ı da davet etti. Demirtaş da memnuniyetle katılacağını söyledi. Toplantıda ayrıca, Demirtaş, İzmir'in kruvaziyer turizmde gösterdiği büyük başarı ve yeni yapılacak kruvaziyer limanı hakkında bilgi verdi.
Nikitiadis de kruvaziyer alanında işbirliği yapabileceklerini, İzmir - Selanik gibi kentlerin içinde yer aldığı Ege'de kruvaziyer turların yakında düzenlenebileceğini söyledi.
EKONOMİDE İŞBİRLİĞİ ARTARSA SİYASİ SORUNLAR DA ÇÖZÜLÜR
Atina Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Mihalos ile yaptığı görüşmede ise Demirtaş, Yunanistan'daki en büyük oda olan Atina'nın Ticaret Odası ile ilişkilerini güçlendirmek istediklerini söyledi. Kara gün dostu olduklarını anlatan Demirtaş, sözlerine şöyle devam etti: "Hangi konularda işbirliği yapabileceğimizi görüşmek ve size moral vermek için geldik. Krizler yeni fırsatlar yaratıyor, bu fırsatları kullanmalıyız"
İki ülke arasındaki 10 milyar dolar ticaret hacmine ulaşılabilmesi ve potansiyelin değerlendirilmesi için özellikle Yunanistan tarafındaki zihinlerdeki bariyerlerin kaldırılması gerektiğini kaydeden Demirtaş, krizin yaratacağı fırsatlarla birlikte iki ülke arasında bu engellerden arındırılmış ekonomik, ticari ve siyasi birlikteliğin sağlanabileceğini söyledi.
Yunanistan'da yeni seçilen oda başkanlarının, bakanların da katılımıyla birlikte önümüzdeki aylarda İzmir'de ekonomik zirve düzenleyeceklerini belirten Demirtaş, bu zirve için Atina Ticaret Odası ile de işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Birlikte yapacakları yatırımlar ile turizm, ticaret ve ulaştırmada işbirliğini artırabileceklerini anlatan Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Siyasi sorunların çözümü bizim için en son sırada zaten ekonomide işbirliğimiz artarsa bunlar siyasi sorunların çözümünü
de etkiler. Sanayiyi geliştirmek istiyorsunuz ama bu kolay değil. Rekabetçi olmanız gerekiyor ki bu zor. Bu nedenle turizm, ticaret ve ulaşımda yapılacak çalışmalar, işbirlikleri ve yeni fırsatlar ile 10 milyonluk Yunanistan'ı mutlu etmek daha kolay"
FANATİZMİ BIRAKALIM, İŞBİRLİĞİNE ODAKLANALIM
Atina Ticaret Odası Başkanı Konstantinos Mihalos ise iki ülke arasında zaman zaman yaşanan sorunlara rağmen Türk işadamları ile her zaman iyi ilişkileri olduğunu söyledi. Odalar arasındaki ilişkileri sıkılaştırmak gerektiğini anlatan Mihalos, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün Yunanistan'da yaşanan krizin temelinde finans sektörü var ama bedelini reel sektör ödüyor. Şimdi ülkemizde reformlar, önemli değişiklikler olacak. Türk ve Yunan işadamları olarak bu değişikliklere odaklanmamız iki tarafında
çıkarına olacak. İki halk da ticarette başarılı halklar ve zorlukların üzerinden gelebileceğimizi geçmişte gösterdik. Yeter ki ciddiyet ve işbirliği olsun. En kısa sürede İzmir'e gelmek istiyoruz. İTO tarafından düzenlenecek zirveyi de her şekilde desteklemeye ve işbirliğine hazırız. Fanatizmin her konuda en kötü danışman olduğuna inandım ve artık politik çıkarlar oyununa son verip, ekonomik işbirliğine odaklanmalıyız"
Önümüzdeki dönemde Yunanistan'da çok önemli reformlar olacağını belirten Mihalos, şunları söyledi: "Önemli değişimler olacak. Kriz sürecinde sadece Yunanistan'da değil Avrupa çapında Erdoğan gibi liderlere ihtiyacımız var. Bugün Türkiye'nin çok önemli sanayi üretimi var. Yunanistan'da ise 60'lardan bu yana her hükümet sanayiyi çökertti ve bu politik bir cinayetti. Şimdi sanayiyi destekleme ve geliştirme politikası var ama bunun için 5-7 yıl gerekiyor bu bir kültür işi"
İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Atina seyahati kapsamında ayrıca Atina Meslek Odası Başkanı İonnis Rekleitis, Yunanistan Yatırım Ajansı ELKE Başkanı Sungros Aristomenis ve Türkiye'nin Atina Büyükelçisi Kerim Uras ile de görüşerek, Türkiye - Yunanistan ve İzmir -Atina ilişkilerinin nasıl geliştirilebileceği konusunda görüş alışverişinde bulundu.
Editör: TE Bilişim