Dünya Mimarlık Festivali’nden ve Tarihi Kentler Birliği’nden aldığı ödüllerle dikkat çeken, Bornova Belediyesi’nin Yeşilova Höyüğü Kazı Alanı’nın yanıbaşında yapımını tamamladığı ‘Tarih Öncesi Yaşam Müzesi’ törenle açıldı. Singapur’da düzenlenen Dünya Mimarlık Festivali’nde ilk 10 mimari kültür projesi arasına giren, Türkiye’de de Tarihi Kentler Birliği’nden 2012 yılında ‘Tarihi ve Kültürel Mirası Koruma ve Uygulamalarını Özendirme Yarışması’nda proje dalında ödül alan ‘Tarih Öncesi Yaşam Müzesi’ hem uzmanların hem de vatandaşların beğenisini kazandı. Bornova’nın tarihinin 8 bin 500 yıl öncesine dayandığını kanıtlayan Yeşilova Höyüğü’nden çıkarılan eserler Müze’de sergilenmeye başladı. Toplam 4 bin 756 metrekare kapalı alana sahip olan ‘Tarih Öncesi Yaşam Müzesi’ yaklaşık 9 milyon liraya maloldu.
Mimari projesi Umut Başbuğ ile Evren Başbuğ tarafından yapılan ‘Tarih Öncesi Yaşam Müzesi’nde arkeoloji araştırma laboratuvarı, eğitim alanları, kafe restoran, aktivite alanları, ofisler, sergi alanları, konferans salonu teknik odalar, arkeologlar için misafirhaneler yeralıyor. Bornova Belediyesi’nin de desteğiyle Ege Üniversitesi’nin yürüttüğü Zaman Tüneli Projesi için de geniş bir alan bulunuyor. Projenin en önemli ve özgün özelliklerinden biri ise uzun duvarıyla, Yeşilova Höyüğü Kazı Alanı’na gelenleri şimdiki zamandan ayırıyor olması. Bu duvar aynı zamanda şimdiki zamanla eski zaman arasında bir geçiş sağlıyor. Proje alanında birebir ölçülerde bir neolitik dönem köyü de bulunuyor. Kazı alanından çıkarılan eserler, Arkeoloji Araştırma Laboratuvarı’nda değerlendirilerek sergileniyor. Zaman Tüneli Projesi olarak da adlandırılan proje kapsamında, kazı alanına gelenler hem uygarlıkların kurulduğu alanı ziyaret edecek hem de eserleri çıkarıldıkları yerde görebiliyor. Projenin kazı bölgesiyle aynı alanda kurulacak olması nedeniyle dünyada ilgili pek çok kuruluşun dikkatini çekiyor.
‘Tarih Öncesi Yaşam Müzesi’ ismini verdikleri projenin başlatılmasında ve binanın yarışmayla belirlenmesinde bizzat kendisinin büyük isteğinin ve gayretinin olduğunu söyleyen Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, “Bornovamızın tarihinin Yeşilova Höyüğü’ndeki kazılarla 8500 yıl öncesine dayandığı ortaya çıktı. Kent olarak pek çok zenginliğimiz var. Özellikle buradan çıkan eserlerin başka bir müzede sergilenmesi beni çok üzerdi. Çıkarılan eserlerin hemen yanıbaşında, Bornovamızda sergilenmesi gerektiği düşüncesiyle başlattığımız ve yapımını tamamladığımız bu proje kentimize hayırlı uğurlu olsun” dedi. Başkan Sındır, turist kafilelerinin Bornova’da başta ‘Tarih Öncesi Yaşam Müzesi’ olmak üzere Homeros Vadisi, Dramalılar Köşkü Kent Müzesi ve Büyük Çarşı’ya mutlaka getirilmeleri gerektiğini söyledi.
Kazı Heyeti Başkanı Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Derin, ‘Tarih Öncesi Yaşam Müzesi’nin dünyada benzerinin olmadığını, birçok işlevi biraraya getirmesi nedeniyle de bir ilk özelliği taşıdığını söyledi. Yeşilova Höyüğü’nün kent içinde bir arkeolojik vaha gibi olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Derin, “Hem sergileme, hem arkeolojik çalışmaların yapılması hem de vatandaşların bazı etkinliklere interaktif olarak katılımları sayesinde burası dinamik bir merkez olacak” dedi.
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Başkanı Hasan Topal, kentlerdeki yaşam kalitesi düzeyinin en önemli artılarını oluşturduğunu söyleyerek, “Bu müzenin Bornova’da İzmir kent tarihi açısından çok önemli bir proje olduğunu düşünüyorum. Tüm özelliklerinin yanısıra mimarlığı önemseyen yaklaşımla, mimari bir yarışmayla yapılmasının önem taşıdığına inanıyorum. Umarım bu proje diğer belediyelere ve yeni seçilecek başkanlara da örnek olur” diye konuştu.
Editör: TE Bilişim