Sağlıklı yaşlanmanın püf noktaları Sağlıklı yaşlanmanın püf noktaları
 Buna en büyük tepkiyi anne ve babalar veriyor. Aileler de gençler de birbirlerinden şikayetçi. Önemli olan her iki tarafın birbirini anlayabilmesidir. Bunun için de çaba harcamak gerekir" dedi.
Telmaç, Özel Akdeniz Koleji'nde, lise öğrencilerine yönelik verdiği konferansta, ergenlik dönemindeki değişimlerden ve bunun neden olduğu sorunlardan söz ederek, gençlere nasihatlerde bulundu. Telmaç, "Ergenler anlaşılmazlık konusunda sıkıntı yaşıyor. Beni ne annem ne babam ne de arkadaşlarım anlamıyor diyorsunuz. Kimse sizi anlamıyor çünkü sizde kendinizi anlamıyorsunuz. O kadar hızlı gelişiyorsunuz ki bazen kendinizi anlatmanız çok zor oluyor" diye konuştu.
Anne-babalarla çatışma

Gençlerin ergenlik döneminde anne ve babalarıyla çatışmalarının çok fazla olduğunu belirten Telmaç, şunları kaydetti:
"Eskiden dışarıya çıkmak istemezken artık dışarıya çıkmak istemek, daha çok harçlık istemek, eve geleceğiniz saate siz karar vermek istiyorsunuz. Ailelerinizin arkadaşlarınıza karışmamalarını istiyorsunuz. Fakat sadece siz değil bazen onlarda da problem oluyor. Sizin büyüdüğünüzü anlamayan anne ve babalarda duruma karışabiliyor. O zaman sıkıntı olabiliyor. İzlediğiniz dizlere, dinlediğiniz müziklere karışan anne ve babalarda sıkıntı yaratabiliyor. Sizdeki değişimleri bazen kabul etmiyorlar. Değişen arkadaş ilişkilerinize bazen uyum sağlayamıyorlar. Sizdeki değişimleri ve zevkleri fark etmeleri için aslında onlara yardım etmeniz lazım."

Telmaç, gençlere, düştükleri hatalar konusunda da uyarıda bulunarak, "Birinci hatanız fazla tepkisellik, ilişkileri düşmanlaştırma ve karşılıklı çıkmaza sokma. Sizler de problemin bir kaynağı olduğunuz kadar çözümün de bir ayağı olduğunuzu unutmayın. Anne babanızda öncelikle güveni sağladığınız zaman onlara büyüdüğünüzü güzel bir dille anlattığınız zaman onlar ciddi adımlar atıyorlar" dedi.
Ergenlikte kardeş ilişkilerinin de zora girdiğini anlatan Telmaç, "Özellikle kendinizden küçük kardeşiniz varsa arada ki fark açılıyor. İlerde bu mesafe kapanır. Ama ergenlik döneminde bu yaş farkı bir nesil farkı gibi sorun olabiliyor. Sonra o kendiliğinden geçiyor. Ama unutmayın ki o sizi anlayamaz çünkü o hiç ergen olmadı. Ama siz onu anlayabilirsiniz. Sabır yine büyüklere düşüyor. Kendinizden büyük ağabey ve ablalarla iletişimde denge kurmak zor olabiliyor" diye konuştu.

Telmaç, öfkenin ergenlerin ortak yapısı olduğunu belirterek, "Hepimizin çözmekte zorluk yaşadığı problemler karşımıza çıkabiliyor. Bir problem karşısında sizi bekleyen en büyük düşman öfkedir. Öfke ergenlik döneminde en çok kullanmaya başvurulan silah ama hiç işe yarayan silahtır. Tabi öfkelenmeden de olmaz. Yeri gelecek sinirleneceksiniz. Ama bunu karşınızdakinin de haklarına saygı duyacak, kendi duygu ve düşüncelerinizi de ifade edecek çerçevede yapmanız lazım" dedi.

Editör: TE Bilişim