"Havalimanının yılda 9 milyon yolcu kapasitesi olacak" "Havalimanının yılda 9 milyon yolcu kapasitesi olacak"
Törene İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Bakan Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay, AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Yusuf Kenan Çakar, CHP İzmir Milletvekilleri Mustafa Moroğlu, Alaattin Yüksel, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman da katıldı.
TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle yapılacak İZBAN-Torbalı hattının temel atma töreninde konuşan
TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, İZBAN hattının 188 kilometreye ulaşacağını belirtti. İZBAN projesinin Torbalı etabında yeni bir aşamaya daha geldiklerini anlatan Karaman, şöyle konuştu: "Bugün ilk ray kaynağını yapacağız. 7 Ekim 2011 tarihinde temelini attığımız torbalı hattı planlandığı gibi sürüyor. 1270 adet elektrifikasyon direk dikilmeye başlandı. Hattın sinyali seviye 2 dediğimiz dünyadaki en üst seviye sinyal sistemiyle donatılacak. Üst yapı aşamasını bitirme aşamasına gelmiş durumdayız. İBŞB yapacağı 9 adet karayolu üst geçidi ve altı istasyonu bitecek. 26 kilometrelik Torbalı Seçuk projesi tamamlandı, yapım aşaması geldi. Aliağa Bergama projesi de tamamlanma aşamasında. Kısa sürede 188 kilometreye gelmesi için yol haritası çizilmiştir.” 
Karaman’ın ardından ‘Türkiye seninle gurur duyuyor’, ‘Yolların Kralı Binali Yıldırım’ tezahüratları eşliğinde kürsüye gelen Bakan Binali Yıldırım da, İzmirlilerin 1,5 yıl içinde artık Torbalı’dan daha rahat konforlu sistemle seyahat etme imkanına kavuşacağını belirterek, “İZBAN hattı hakikaten İzmir halkı için İzmirliler için yüzakı bir projedir ve bu proje hükümetle belediyenin birlikte gerçekleştirdiği bir projedir. Biz ne dedik, ‘eğer mesele İzmir’e hizmet ise siyaset teferruattır’ İşte bu anlayışla bu projeyi yaptık. 214 bin sefer yapılmış, 80 milyondan fazla insan bu hatla seyahat etmiş. Bunların duası yeter. Bunların teşekkürü yeter. Başka teşekküre gerek yok” dedi.
Bakan Yıldırım, İZBAN hattının Selçuk ve Aliağa’ya kadar uzatılacağını, projelerin bittiğini anlatarak, İzmir’in raylı sistemle donatılacağını söyledi.
Bakan Yıldırım, bu işin burada bitmediğini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: "Şimdi Selçuk’a kadar projeler bitti. Yakında Selçuk’un da ihalesini yapacağız. 2013’te Aliağa’dan Bergama’ya başlayacağız. Adım adım. Yeni kanunla, 50 kilometredeyken büyükşehir sınırları oturduk, bu kararı belediye ile görüşüp aldık. İzmir’i en kuzeyinden güneyine raylı sistemle donatacağız dedik. Burada bitmiyor. Geçen yıl Tire’ye kadar hattı tamamen yeniledik. Yüzde 100 Türk mühendisinin emeğiyle yapılmış Anadolu trenini de Tire’ye hizmete koyduk. Bunların sayısını da artırdık. Ödemiş’ten Kiraz’a kadar devam edecek hat. Onun da çalışmalarını yapıyoruz” 
Bakan Yıldırım, Bayındır-Ödemiş ve Beydağ’a kadar olan bölünmüş yol çalışmalarının sürdüğü bilgisini vererek konuşmasına şöyle devam etti: “Bayındır Ödemiş ve Beydağ’a kadar bölünmüş yolu devam ettiriyoruz. Çalışmalar süratle sürüyor. Ayrıca Kemalpaşa Torbalı’ya bölünmüş yolu tamamen bitirdik. Kemalpaşa’dan Turgutlu’ya 30 km demiryolunu da önümüzdeki ayın sonunda açacağız. Ankara’dan Afyon’a kadar demir rayların, yüksek hızlı trenin inşaatına başladık. İkinci etap Afyon-Uşak-İzmir. Ona da önümüzdeki yıl başlayacağız. İzmir’i ilklerin şehri hızlı trenle Ankara’ya ulaştıracağız. Yetmedi ki, bu sabah buraya gelmeden, İzmir İstanbul otoyolu projesiyle ilgili toplantı yaptık. Çalışmalara hız verilmesi ve 3 yıl içinde İzmir’den de otoyol çıkışının belli mesafeye kadar tamamlanması talimatını verdik. Çiğli’den biliyorsunuz Koyundere’ye çevre yolunu 5 kilometreye uzattık. Harmandalı bağlantısında da çalışmalar sürüyor. İnşaatı hızla süren Kuzey Ege Çandarlı’ya kadar otoyolun ihalesini yapıyoruz, onu da 3 yıl içinde tamamlamayı hedefliyoruz.“
İzmir Körfezi’nin temizlenmesi amacıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak bir projeyi de yürüttüklerini dile getiren Bakan Yıldırım, şöyle konuştu: “Körfez temizliği İzmir’in en önemli projelerinden biridir. Bu da İBŞB ile TCDD’nin birlikte gerçekleştirdiği bir projedir. Bununla ilgili iki tane en son model - birisini biz, birisini belediye yaptırdı- yüksek kapasitede çamur pompaları olan tarama gemileri hazır. İki kanal açılacak. Kuzey ve güney. Güney kanal limana gelen gemiler için lazım olan derinliği sağlayacak. Kuzey kanal 16 derenin oluşturduğu alüvyonları temizleyecek ve körfezin sirkülasyonu tam anlamıyla gerçekleşecek. Körfez’de artık kirlilik diye bir şey kalmayacak. Burada da siyaseti bir kenara bıraktık. Hizmet dedik birlikte yola çıktık. Zaman İzmir’e hizmet zamanıdır, konuşma zamanı değildir. Siyaseti meydanlarda yaparız ama hizmeti her zaman her yerde İzmir’e merkezi idare, biz, yerel yönetimler yapacak. Hizmetin gecikmemesi için elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğiz.”

BELEDİYENİN PROJELERİNİ ANLATTI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, Bakan Yıldırım’a destekleri nedeniyle teşekkür ettikten sonra belediyenin projeleri hakkında bilgi verdi. İBŞB'nin toplu ulaşımda her gün 1,5 milyon kişiyi taşıdığını anlatan Kocaoğlu, şöyle konuştu: "Ulaşım mutlaka ve mutlaka dünyanın her tarafında sübvanse edilen bir konudur. Ama bunun da bir sınırı var. Otobüslerle bu işin içinden çıkmak mümkün değil. Şu an Torbalı’ya geliyoruz. 1,5 yıl içinde banliyo sistemi çalışacak. Sonra Bergama ve Selçuk'a ulaşacağız. Tramvay projelerimiz DPT’de onaylandıktan sonra ihalesine çıkıp, 235, kilometrelik Konak ve Karşıyaka tramvaylarını gerçekleştireceğiz. Narlıdere’ye metronun uzatılması, Buca’ya uzatılması ve Buca tramvayının uzatılması, bir de Halkapınar’dan otogara metro sisteminin yapılmasıyla İzmir raylı sistemde çağ atlayacak. Türkiye’nin en büyük raylı sistem ulaşım ağı yakalanamayacak bir noktaya gelecektir. Bunu elbirliğiyle gönül birliğiyle ve hizmet anlayışıyla gerçekleştiriyoruz. Büyük yatırımlar büyük projelerdir. Ulaşım yatırım yapmazsanız belli bir standarda ulaştıramazsınız. İlk defa 35 metre genişliğinde kulvarlar açılmaktadır. Uçan Yol Projesi’nin birinci etabının temeli atılmıştır.”
Başkan Kocağlu, Konak ve Karşıyaka tramvay hattının TCDD yatırım planına alınması ve dış kredi için Hazine Müsteşarlığı’nın onayının ardından Devlet Planlama Teşkilatı’nın onayını beklediklerini belirtti. 
Bakan Yıldırım’dan desteğinin sürmesini isteyen Kocaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “DLH’nın onayladığı Konak ve Karşıyaka tramvay hatlarının TCDD’den yatırım planına alınması, sonra dış kredi için Hazine Müsteşarımızla mutabık durumdayız. Sadece DPT’nin onayı gerekmektedir. Sayın Bakanımız da bu konuyla ilgili benimle birlikte en az 12 aydır samimiyetle uğraşmakta ve çaba göstermektedir. Biran evvel başlarsak, hazır krediyi de bulmuşken, bu projeyi de gerçekleştirmiş olacağız. Süren desteğin hızlandırılmasını arz ediyorum.” 
Gaziemir’deki yeni fuar alanı hakkında da konuşan Kocaoğlu, şunları söyledi: “Uzun süredir beklediğimiz bir müjde vermek istiyorum. İzmir’e 400 milyon lira harcayarak Gaziemir’de bir fuar alanı, 285 bin metrekare inşaat, 113 bin metrekare kapalı sergi alanları ayrıca açık alanlarıyla Türkiye’nin en büyük fuar alanını geçekleştiriyoruz. 30 fuar yapıyoruz. Yeni fuar alanında Türkiye’nin en büyük kongre merkezini gerçekleştireceğiz. 35 milyon lira kamulaştırmaya harcadık. 259 milyon ihale bedeli. Tefrişiyle birlikte 50 milyon lira harcandığında, İBŞB, 1,5 yıl maksimum iki yıl içinde 400 milyon parayı kendi öz kaynaklarıyla harcayıp kentte 300 gün fuar yapacağız, turizmin kalkınacağı büyük bir projeye imza atılacak.”

Editör: TE Bilişim