Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar Usulsüz çakar kullananlara yeni cezalar
5 bin kilometrelik şebeke büyüklüğü ile Türkiye'nin 3. en büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Bursagaz, 20. yılına girdi. Almira Otel'de 2011 yılı çalışmalarını ve 2012 hedeflerini açıklayan Bursagaz Genel Müdür Ahmet Hakan Tola, 2012 yılında 160 kilometre ilave şebeke yatırımı için 6,5 milyon TL, bina ve teknoloji yatırımı için 8,5 milyon TL olmak üzere toplamda 16 milyon TL yatırım planladıklarını söyledi. 2011 yılında 1,5 milyar metreküp gaz hacmi ile toplamda 741 bin abone ve 609 bin gaz
kullanıcısına hizmet sunduklarını ifade eden Tola, "2012 yılında abone sayımızı 776 bine, gaz kullanıcısı sayısını 653 bine çıkarıp toplamda 1,6 milyar metreküp gaz hacmine ulaşacağız. Yapılan ankette müşteri memnuniyeti ise yüzde 84. 2011 yılında 20 bine yakın ihbar aldık. Ekiplerimiz ortalama 15 dakika içinde olayın yaşandığı noktaya ulaştı" diye konuştu.

"BURSAGAZ'IN KAZANCI YÜZDE 6"
Tola, Nilüferköy şebeke yönetim ve kontrol binasını bu yıl içinde hizmete açacaklarını ifade etti. Bursagaz'ın faturadan brüt kazancının yüzde 6 olduğunu anlatan Tola, "Bin metreküp doğalgaza 766 TL para ödeniyor. Bu paranın 23 TL'si ÖTV, 116 TL'si KDV. 44 TL'si Bursagaz'da kalıyor. 581 TL'si de gazın ana fiyatıdır. Yani BOTAŞ'a gidiyor. Bursagaz'ın burada kazancı yüzde 6. Bu tarife EPDK tarafından düzenleniyor. Bursagaz aldığı fiyatın üzerine kafasına göre kar marjı koyamıyor. Kendisi zam yapmıyor. Doğalgaz alış fiyatlarında herhangi bir artış olursa bu gazın üzerine bu o kadar zam uygulanıyor. Şu an için gündemimizde herhangi bir zam yok. Birkaç ay içinde böyle bir artış olacağını düşünmüyorum" dedi.

"ŞİMDİYE KADAR 250 MİLYON DOLAR YATIRIM YAPTIK"
2004 yılında Bursagaz'ı devraldıktan sonra şebeke yatırımlarına ağırlık verdiklerini kaydeden Tola, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Şebeke yapımızı ve abone sayısını yüzde 200 artırdık. 120 milyon dolar buraya yatırıldı. Şu anda 250 milyon dolar yatırım yaptık. Toplamda doğalgaz şebekesini 1'e 3 artırdık. Bu bir tercihtir. 250 milyon doları devlet de yatırabilirdi. Özel sektör de yatırabilirdi. Aynı şekilde şu anda 2003 yılında Türkiye'de 7 şehirde doğalgaz varken, şu anda 55 ilde bu enerji kullanılıyor. Devlet kendi yapmak istemedi, EPDK tarafından uygulanmasını istedi; özel sektörün önünü açtı. Özel sektörün marifetiyle Türkiye genelinde 2 milyar doların üzerinde doğalgaz şebekesine yatırım yapıldı. Eğer bu yatırımlar olmasaydı doğalgaz kullanan şehir sayısı 7-8 ile sınırlı kalacaktı. Diğer şehirler bu medeni ve çağdaş enerjiyi kullanamayacaktı."



"DOĞALGAZI KESİLENLERİN FATURASINI YERİNDE TAHSİL EDEBİLECEĞİZ"
Veznelerden kredi kartı üzerinden fatura tahsilatı yapılmasına sıcak bakmadıklarını söyleyen Tola, "Şu anda kredi kartı ile tahsilat yapmamız demek, bankaların yüzde 1,5 kesinti yapması anlamına geliyor. Yüzde 6 brüt kazancı olan bir şirketin sadece kredi kartı ile tahsilat yapması uygun değil. Bizim kar marjlarımız yüzde 25 olsa kredi kartı ile tahsilat yapabilirdik. Ama şu an biz doğalgazı kesilme durumundaki müşterinin ayağına giderek fatura tahsilatı yapacağız. Bu da önemli bir hizmet. Gecikmiş bir fatura varsa personelimiz eve gidiyor. Eğer fatura ödeme durumu söz konusuysa hemen orada tahsilat yapabiliyoruz" diye konuştu.

"BURSAGAZ'IN NET KARI 38 MİLYON LİRA"
Tola, 2011 yılı cirolarının 350 milyon TL olduğunu, net karı ise 38 milyon lira olarak belirlediklerini söyleyerek, "Burada şirketimizin BOTAŞ ile aramızdaki gecikmiş faturalardan dolayı devam eden bazı mahkemeleri var. Yaklaşık 150 milyon TL'lik bir riskimiz var. Bu riskimizden dolayı şirkette şu anda nakit var. Bu dava risklerinden dolayı bu paralardan dolayı finansal gelirimiz oluyor. Bunu bankada mevduat olarak değerlendiriyoruz. 2011 yılı net kazancımız 38 milyon TL'dir. Burada ciddi miktarda faiz geliri söz konusu. 150 milyon TL'lik dava riskinden dolayı bunun üzerinde bir parayı şirkette tutuyoruz" açıklamalarında bulundu.

"31 OCAK TÜKETİMİ TARİHE GEÇTİ"
2012 yılının ilk 2 ayında gaz tüketiminde ciddi artışlar yaşandığının altını çizen Tola, "2012 yılının ilk iki ayında 260 milyon metreküp gaz satışı yapıldı. Bu dönem çok soğuk oldu. Aynı dönemin 2011 yılında ise 200 milyon metreküplük bir satış söz konusu. Yüzde 30 artış var. 2011 yılının ilk iki ayında 150 milyon metreküp gaz taşınırken, 2012 yılının ilk iki ayında 192 milyon metreküp gaz taşındı. Taşıma miktarında yüzde 25 artış söz konusudur. 31 Ocak 2012 tarihi itibarıyla Bursagaz, tarihindeki en
yüksek doğalgaz satışını gerçekleştirdi. Bir günde 8,5 milyon metreküp doğalgaz Bursa'ya taşındı. Bunun 5,5 milyon metreküpü ise tüketildi. Bu bir günde elde edilen rakam. Bu da bizim tarihimizdeki en bnam uygulanıyor. Şu an içinüyük değer" ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilişim