Kırkağaç İlçesinin Alacalar Köyünün Alacalar İlkokulunda Müdür Yetkili Sınıf Öğretmeni olarak görev yapmakta olan Fatih SAĞLAM öğretmen, kuruculuğunu yaptığı projede, Ülkemizin farklı şehirlerinden 9 meslektaşı ve ülkemiz sınırları dışından 3 Romanyalı meslektaşı olmak üzere toplam 12 meslektaşı ile projesini yürütmekte…
PROJENİN ANA TEMASI
Yeryüzünün açık alan mutfağı topraktır. Gerekli malzemeler insanlar tarafından bir araya getirildiğinde ( iklim şartları , toprağın verimi, yetiştirilecek ürün , ürünün yetişmesi için gereken bakım.. ) topraktan her türlü ürünü kendisi için yetiştirebilir, temin edebilir. Yüzyıllar önce insanlar bunu keşfetmiş ve bilim ( modern tıp ) günümüzdeki gelişimini tamamlamadan önceki yıllarda insanlar tarafından bitkiler, şifalı otlar , mevye ve sebzeler topraktan elde edilerek hastalıklarda kullanılarak insan kendini iyileştirmeye çalışmıştır.
Hala günümüzde bazı ilaçların ana malzemesinde bu şifalı otlar ve bitkiler mevcuttur .
Bu yüzden yeryüzünde tabiat , insanın sağlığına iyi gelecek her türlü imkanı içinde barındırmaktadır .
Yeter ki insanlar , annelerinin kıymetini bilsin ve onun şefkatli kollarına kendi bıraksın..
Ulusal ve Uluslararası olan e- twinning projesi genel anlamda tarım üzerine kurulu olup meyve , sebze ve Ülkemizin aktarlarında satılan insan sağlığına faydalı bitkilerin ve otların tanıtımı , faydaları , ürünler ile ilgili uzman görüşü ve ürünler sınıf içine getirilerek öğrencilere tanıtılan ve bu ürünlerle ilgili web2 araçları kullanılarak eğlenceli oyunlar haline getirilen ve öğrencilerinde konu ile ilgili farkındalık yaratılması amaçlanmış olup öğrencilerin çevresindeki ürünlere karşı ilgisini, dikkatini çekmek ve ürünleri öğrencilerine sevdirmeyi amaçlayan bir proje olduğu görülmektedir.
Bu proje aynı zamanda , Manisa ilinin eski zamanlardan günümüze kadar ulaşan bitkilerin karışımından oluşan insan sağlığına büyük faydası olduğu bilinen mesir macununu , Kırkağaç ilçesinin meşhur kavununu ve Akhisar ve diğer bölgelerimizin zeytin ve zeytin yağıyla meşhur olan illerini tanıtmayı içinde barındırdığı görülmektedir.
Projedeki meslektaşların kendi bölgelerinin ürünlerini projede tanıtarak ülkemizin de tanıtımını yapmış olacakları anlaşılmaktadır
Güneşin , denizin faydaları ...
İpek böceği fosilinin oluşumu..
Arının önemi , balın ve propolisin faydaları
Zeytin , zeytin yağı ,kantaron yağının önemi, faydaları ...
Nar ve Şeker Pancarının önemi, faydaları..
Mevsimine uygun beslenmenin önemi ....
Ülkemizde satılan bitkilerin ve otların insan sağlığına faydaları ve önemi…
Projemiz 7-15 yaş arasında olup şubat ayının sonunda bitmesi hedeflenmektedir.
- e- twinning "Toprak Ana " projesi için sınıf panosunu öğrencileriyle birlikte hazırlamışlardır.
- Manisa Büyük Şehir Belediyesinin düzenlemiş olduğu " Arı Çiftliği" gezisine öğrencileriyle birlikte katılarak öğrencilerinde konuyla ilgili farkındalık yaratarak hem öğrenmelerini hem eğlenmelerini hem de uzman kişinin konu ile ilgili bilgilendirmeleriyle konu hakkında öğrencilerinin fikir sahibi olduğunu görmekteyiz
- Arı Çiftliği" gezisinden sonra öğrencilerinin çevreye , doğaya karşı olan farkındalığı ve duyarlılığı artmış okulun bahçesinde buldukları bir arıyı son yolculuğuna uğurlamışlardır.
- Köyünün zeytin yağ fabrikasını ziyaret ederek konuyla ilgili 20 yıldır işi gereği bu mesleği yapan köy sakininden bilgi almışlar ve öğrencilerinde konuyla ilgili farkındalık yaratmışlardır.
- E twinning projesinin etkinlik çalışmasından birisi olan " BESLENME DOSTU" etkinliğinin "KAHVALTI" ve ‘’ MEYVE TABAĞI’’ çalışmalarını yaparak sağlıklı yaşama , insan sağlığına faydalı ürünlere ve "YERLİ MALINA" öğrencilerinin dikkatini çekerek konu ile ilgili öğrencilerinde farkındalık oluşturmuş ve öğrencilerinin ürünleri sevmesini sağlamıştır.
- İnsan sağlığına faydalı sebze ,meyve ,yararlı bitki ve otları sınıf ortamına taşımış, öğrencilerinde konuyla ilgili farkındalık oluşturmuştur.
- E twinning projemizin "Toprak Ana" projesi kapsamında , " Özel Akhisar Medigün " hastanesi ile iletişime geçerek kurumlarından gereken izinleri alarak hastanenin uzman kişileri tarafından okullarında ücretsiz olarak meyve, sebze ve Ülkemizin Aktarlarında satılan bitkiler ve otların insan sağlığına faydalarından bahsedici ,öğrencilerini konu ile ilgili bilgilendirici bir seminer verilmiştir. Bu sayede öğrencilerinde farkındalık yaratarak bu ürünleri öğrencilerin sevmelerine yardımcı olmuşlardır.
- Meyve ,sebze ve bitkilerin insan sağlığına faydalarını eğlenceli bir şekilde öğretmek için Web 2 araçlarını kullanarak Çarkıfelek ve Bulmaca etkinliklerini yapmışlardır . Ürünleri öğrencilerine eğlenceli bir şekilde sevdirmiştir.
- Beslenme Dostu Etkinliklerinden ve uzman kişiler tarafından verilen seminerden sonra öğrencileri sağlıklı içecekler içmeye başlamıştır.
- Ayrıca, projenin konusu ile ilgili ürünleri , öğrencilerinin hayal gücüne ve yaratıcılıklarına bırakarak ürünleri görmek istedikleri renge boyamalarını isteyerek ürünlerin öğrencilerin gözünden ne renk olması gerektiğini gözlemlemiş ve öğrencilerin eğlenmesini sağlamıştır.
- İpek Böceği ve Oluşumunu sınıf ortamına taşıyarak öğrencilerine tanıtmıştır.
- Toprak Ana projesi kapsamında öğrencileriyle birlikte Nar Bahçesi ve Şekerpancarı alanlarını da ziyaret etmiş ve ürünlerle ilgili öğrencilerini bilgilendirerek sağlıklı yaşama dikkat çekmiştir.
- Toprak Ana projesi etkinliklerinden birisi olan Kantaron Yağı Etkinliği yaparak günümüzün güncel hastalıklarının sebebi olan kaygı ,stres, üzüntü gibi durumlar sonucunda ortaya çıkan rahatsızlıklara uzman kişilerin bilgilendirmeleri dahilinde çözüm seçeneklerinden bir tanesini ortaya koymuştur.
Ayrıca, güneş yanıklarına , yaralara veya yaz mevsiminde güneşin zararlı ışınlarından vücudumuzu, cildimizi kantaron yağının koruduğunu da öğrencilerine aktarmıştır.
- Ülkemizin aktarlarında satılan insan sağlığına faydalı bitki ve otları sınıf ortamına getirerek bu ürünleri öğrencilerine tanıtarak faydalarından bahsederek bitki ve otların okullarının uygun yerinde tablosunu oluşturmuş ve konuyla ilgili öğrencilerinde farkındalık oluşturmuştur ve ürünlerini sevmelerini , sağlıklı ve temiz beslenmeye dikkat çekmiştir
- Toprak Ana projesiyle ilgili erozyon deneyini sınıfa taşıyarak doğa sevgisi , doğaya karşı duyarlılık , doğanin güzelleşmesi adına doğaya katkıda bulunmak gibi kazanımları öğrencilerine aşılamayı amaçlayan öğretmenimiz bunun için sınıf ortamında "Erozyon Deneyi" yapmıştır. Böylece ormanların, ağaçların ve yeşil örtülerin çevremiz için , Dünyamız için ne kadar önemli olduğunu öğrencilerine aktarmış ve vurgulamıştır.
- Dünya için okullarının bahçesine 16 tane zeytin fidesini öğrencileriyle birlikte dikerek her bir fideye öğrencilerinin isimlerini vermeyi amaçlamaktadır. Bunun için okulunun yan tarafını temizletip düzenleterek fide dikimine elverişli hale getirmiştir.Böylece hem okulunu hem bulunduğu çevreyi hem de Dünya’mızı güzelleştirmeyi amaçlamakta ayrıca zeytin fideleri büyüdüğünde okulu için de maddi kaynak oluşturmayı hedeflemekte olduğu görülmektedir.
- Ayrıca, Toprak Ana projesini Fide Dikme Etkinliği ve Erozyon Deneyi etkinliğini farklı ilde meslektaşlarının okullarında ( Antalya , Kırklareli, İstanbul ve Gaziosmanpaşa Bilim ve Sanat Merkezi okullarında ) yaptırtarak proje yaygınlaştırma faaliyetlerinde bulunmuştur.
Projemizi yaygınlaştırma amacıyla ;
* Kırkağaç ilçe Kaymakamı Sayın Oktay Bey'i ,Kırkağaç ilçe Milli Eğitim Müdürü Sayın Yalçınkaya'yı ziyaret ederek e -twinning Toprak Ana projesi ile ilgili bilgi vermiştir.
Okulunun web sitesinde , okulun sosyal medya hesaplarında ve projesinin sosyal medya hesaplarında projesi hakkında bilgilendirmelerde bulunmuş. Böylece yaygınlaştırma faaliyetlerine devam etmiştir.
- Dünya Su Günü için , resim derslerinde öğrencileriyle birlikte tasarrufla ilgili görsel çalışmalar yapmışlar ve görsel çalışmaları etkinlik köşesi olarak okullarında yerini almıştır.
- Toprak Ana projesinin son etkinliklerinden olan Muz Kompostu Etkinliği ile doğal gübre elde edilmesi amaçlanmış ve elde edilen gübrenin okulun bahçesine dikilecek olan zeytin fideleri için kullanılması amaçlanmıştır.Böylece , çöpe atılacak olan muz kabuklarını işe yarar hale getirerek geri dönüşüme vurgu yaptıkları da görülmektedir.
Dünya'da doğadan gelen hiçbir şeyin boşa gitmeyeceği mutlaka başka amaçlar içinde tekrar tekrar kullanılabileceği ve tasarruflu olmayı da somut yaşantılarla , yaparak-yaşayarak öğrenme ile öğrencilerine aşılamayı hedeflediğini görüyoruz.