Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi, Uzman Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Ece Tözeniş, YKS sonuçlarının beklendiği bu dönemde öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu.

1 milyon 43 bin kontenjan var

Geçmiş yıllara göre bu yıl tercih süresinin kısaltıldığını belirten Ece Tözeniş, bu dönemde araştırma yapılmasını ve tercih dönemine kadar mutlaka tercih danışmanları ile görüşülmesi gerektiğine dikkat çekti. Tözeniş, şunları söyledi:

Kontenjan kılavuzu yayınlandı!

“30 Haziran – 1 Temmuz 2018 tarihlerinde tamamlanan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YKS) sonrasında şimdi tercih zamanı. ÖSYM’nin ön bilgi amaçlı yayınladığı program ve kontenjan kılavuzuna göre bu yıl ön lisans, lisans ve özel yetenek kontenjanları 840 bin 286. Bu kontenjanlara açık öğretim ve uzaktan öğretimler de dahil edildiğinde toplam 1 milyon 43 bin 177 kontenjan üzerinden adaylar tercihlerini yapabilecekler. 

Lisans ve ön lisansta azalma var

Geçen yıla göre değerlendirme yaptığımızda lisansta 6 bin, ön lisansta 60 binlik bir azalma var. Bu azalma adayların moralini bozmasın çünkü tercih edilen programlara göre artış ve azalmalar söz konusu.

Okul öncesi ‘dijital detoks’ önerisi! Okul öncesi ‘dijital detoks’ önerisi!

Geçen yılki taban puanları görülemeyecek

Ön bilgi olarak yayınlanan program ve kontenjan kılavuzunda adaylar yeni açılanlar da dahil olmak üzere devlet ve vakıf tüm üniversitelerin kontenjanlarını, okul birincileri kontenjanlarını ve özel koşullar kısmını inceleme fırsatına sahip olacaklar. Fakat sistemde yapılan değişiklik nedeniyle üniversitelerin geçen yıl en son taban puanlarını ve başarı sıralarını göremeyecekler. Peki neye göre tercih yapacağız?”

Adaylar 24 tercih yapabilecek

31 Temmuz’da puanların açıklanmasıyla adayların tercih döneminde uzman tercih danışmanları ile birlikte tercihlerini oluşturmalarının çok önemli olduğunu belirten Tözeniş, “24 tercih hakkınız var. Kişilik özelliklerinize, ilgi ve yeteneklerinize uygun, gerçekten okumak istediğiniz bölümlerden olmak üzere bu yıl için geniş bir aralıktan tercih yapmanız yerleşme olasılığınızı arttıracaktır. Değişikliklerin olduğu ve puanların belli olmadığı dönemlerde adayların yerleşmelerinde farklılıklar yaşanacağından dolayı başarı sırasının üstünde de yapılacak tercihler biraz daha geniş aralıklarda tutulabilir” uyarısında bulundu.

Tercih süresi 7 güne düşürüldü

Resmi tercih döneminin ÖSYM tarafından 7-14 Ağustos 2018 olarak ilan edildiğini belirten Tözeniş, “Geçmiş yıllara göre tercih süresi 10 günden 7 güne düşürüldü. Fakat 7 Ağustos’a kadar önümüzde uzun bir süre var. Adayların bu süreyi kendileri için bir bilgi toplama ve üniversiteleri tanıma zamanı olarak geçirmeleri çok önemli” dedi.

Üniversiteleri ziyaret edin

Üniversitelerin büyük bir kısmının tercih ve tanıtım günlerine başladığını belirten Ece Tözeniş, şunları söyledi:
“Bu günlere katılarak üniversitelerin sağladıkları olanaklar, burslar, eğitim-öğretim imkânları ile ilgili detaylı bilgiler edinebilirsiniz. Böylece resmi tercih sürecinde de tercih listenizi oluşturmak için çalışmalarınızı yapabilirsiniz. 

Kariyer Testi, yol gösterebilir

Bu çalışmalar öncesinde ve sonrasında hala kararsız olan adaylar da Kariyer Testini çözerek ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerine uygun meslekleri görme şansına sahipler.”

Editör: TE Bilişim