Aile baskısı sonucu tercih edilen bir mesleğin ileriki dönemde bireyin hayatına olumsuz yansıyacağını vurgulayan Kösegil, “Öğrenci istemediği bir bölüm tercih ettiğinde hayatının geri kalan döneminde mutsuz olacaktır. Piyasada, mutsuz doktor, avukat ve mühendislere rastlıyoruz. Aileler, eğer başarılı, mutlu ve idealinde kurdukları hayatı yakalayan bireyler istiyorlarsa onları biraz serbest bırakıp mutluluklarına şans vermeliler” ifadelerine yer verdi.
“FARKLI MESLEKLER DENEMEK İSTİYORLAR”
Günümüzde öğrencilerin farklı meslekler tanımak istediklerini belirten Kösegil, “Aileler en çok para kazanılacak ve en az risk taşıyan meslekleri istiyorlar. Öğrenciler ise, daha çok farklı meslekler tanıyıp farklı işler yapmak istiyorlar. Öğrenciler artık toplumun kabul ettiği mesleklerin dışına çıkabilme özgürlüğünü de istiyorlar. Bu nedenle, tercih ofislerinde çok sık yaşadığımız bir aile gerginlik dönemi hakim” ifadelerini kullandı.
Öğrencilere tercih edecekleri bölüm ve üniversiteleri detaylı bir şekilde araştırmaları uyarısında bulunan Kösegil, “Öğrenciler bölümleri araştırmadan genel bir yargıyla hareket etmemelidirler. Geleceğin meslekleri sürekli değiştiğinden gelişmeleri takip edip insan kaynakları eklerini okumak öğrenciler açısından yararlı olacaktır. Bu doğrultuda kendilerine uygun olmayan ve tatmin etmeyecek hiçbir bölümü tercih etmesinler. Başarı sağlayacakları ve kendilerini mutlu edecek bir meslek seçimi yaptıklarında mutlaka iyi bir yaşamları olacaktır. Üniversiteye girmek de iş hayatı açısından yeterli olmayacağından tercih edecekleri üniversitelerde geleceğe dair ne kadar yatırım yapıldığını araştırsınlar” dedi.
Editör: TE Bilişim